ŠOLC REKAO "NE MOŽE" Hladan tuš za Ukrajinu
Foto: EPA/EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Šolc je rekao za ARD da trenutno ne vidi razlog za proširenje oblasti upotrebe zapadnog naoružanja u ratu u Ukrajini, prenela je ukrajinska Pravda.

"Postoje jasna pravila za snabdevanje nemačkim oružjem koja su dogovorena sa Ukrajinom i koja funkcionišu", istakao je Šolc u emisji ''Tagesšau'' na nemačkom javnom servisu. On je dodao da je to barem njegov stav.

Cilj njegove politike prema Ukrajini je "da spreči eskalaciju sukoba u veliki rat", dodao je Šolc, napominjući da je Nemačka do sada uslovljavala isporuku oružja Ukrajini time da se ono ne koristi na ruskoj teritoriji.

ŠOLC REKAO

Foto: Shutterstock

 

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozvao je u petak saveznike da povuku zabranu Ukrajini da koristi oružje Alijanse u napadima na vojne ciljeve na teritoriji Ruske Federacije.

''Sada kada se vode mnoge borbe u Harkovu, blizu granice, uskraćivanje mogućnosti Ukrajini da koristi ovo oružje protiv legitimnih vojnih ciljeva na ruskoj teritoriji im otežava odbranu'', rekao je on u intervjuu za "Ekonomist".

List navodi da je Stoltenbergova jasna, iako neimenovana meta bila politika koju vodi predsednik SAD Džozef Bajden, a kojom on određuje ciljeve koje Ukrajina može da napadne američkim naoružanjem.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading