"POVUKLI SE STE PRED RUSIMA!" Velika čistka u Oružanim snagama Ukrajine
Foto: Shutterstock

Svi oni su optuženi da su ruske trupe uspele da probiju odbranu u Harkovskoj oblasti i zauzele desetak naselja. O tome piše TG kanal „Strana.ua“.

Prema dostupnim informacijama, Državni istražni biro optužuje 28 komandanata različitih jedinica Oružanih snaga Ukrajine i trupa, koji su drždali odbranu u oblasti Harkov. Oni se terete da su 10. maja 2024. godine dozvolili ruskim trupama da probiju duboko u Harkovsku oblast u rejonima naselja Strelka, Krasnoje, Borisovka, Pilnoje u Harkovskoj oblasti i Gatišče u Čugujevskoj oblasti. 

Prema podacima Državnog istražnog biroa, bilo je slučajeva napuštanja borbenih položaja ukrajinske vojske i vojnih odbrambenih jedinica, zbog čega je napad morao da odbije drugi ešalon.

Pod istragom se našla komanda 125. brigade i njoj potčinjenih jedinica, uključujući 415. odvojeni streljački bataljon, 23. mehanizovanu brigadu i 172. odvojeni streljački bataljon, ukupno 28 oficira.

-Komandanti jedinica nisu organizovali odbranu položaja na granici Harkovske oblasti i Ruske Federacije, što je dovelo do gubitka vojne tehnike i ljudstva, navodi se u saopštenju biroa.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading