Rat u Ukrajini
Foto: AP/Efrem Lukatsky (STF)

Sistem bi trebao funkcionirati na način da što više vrednije opreme vojnici unište, to više slobodnog vremena imaju, piše internet portal ukrajinske televizije Kanal 24. S druge strane Rusija finansijski motiviše napade na protivničku opremu.

Pet dodatnih dana iznad uobičajenog dopusta biće za uništenje aviona ili broda. Vojska će vojnicima koji unište PVO raketni sistem, helikopter ili radarski sistem PVO dati četiri slobodna dana, tri dana slobodna za tenk, borbeno vozilo pešadije ili obaranje teške bespilotne letelice ili projektila velikog dometa.

Jedan dodatni slobodan dan vojnicima će se računati ako unište laku bespilotnu letelicu dometa do 70 kilometara.

Komandant vojne jedinice može odlučiti da još tri vojnika koji su učestvovali u uništavanju neprijateljske vojne opreme takođe mogu uzeti dodatni dopust.

Kanal 24 javlja da ukrajinski vojnici imaju pravo na najviše 30 dana odmora godišnje i ne mogu ga uzeti sve odjednom. Takođe imaju pravo na odsustvo iz ozbiljnih porodičnih razloga.

Slične motivacione podsticaje koristila je i ruska vojska prvih meseci rata. Ministarstvo odbrane u Moskvi izvestilo je da isplaćuje nagrade pripadnicima ruskih snaga za uništavanje ukrajinske i zapadne vojne opreme.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading