Printscreen
Foto: Printscreen/Printscreen

- Ovo je prvi put da su ruske snage neutralisale hrvatski višecevni raketni sistem u sastavu ukrajinske vojske - istakla je Moskva.

Snimak koji je objavio Telegram kanal Arhangel Specnaza prikazuje kako dron kamikaza u blizini sela Lipci u Harkovskoj oblasti pogađa RAK-SA-12, koji se, prema navodima, nalazio na šasiji američkog vozila "hamvija".

 

 

Prema izveštajima hrvatskih medija, Zagreb je isporučio ove sisteme Ukrajini u aprilu.

RAK-SA-12 je višecevni raketni sistem s 12 cevi, dizajniran za brze i snažne napade na udaljenosti od 800 do 8500 metara. Ovaj sistem se koristi za onesposobljavanje i uništavanje neprijateljskih živih sila i artiljerije, kako u pokretu tako i na vatrenim položajima, kao i za uništavanje komunikacionih centara i infrastrukturnih objekata. Sistem se vuče kamionom i može se transportovati brzinom od 15 do 60 km/h, u zavisnosti od terena.

Vojni blogeri napominju da je RAK-SA-12 zapravo modifikacija jugoslovenskog modela M-63 "Plamen" kalibra 128 mm.

Takođe, u jednom napadu ukrajinske snage su, kako se navodi, uništile 10 ruskih tenkova i borbenih vozila pešadije, a zastrašujući snimak ovog napada objavila je 63. odvojena mehanizovana brigada Oružanih snaga Ukrajine na svom Telegram kanalu.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading