soledar
Foto: EPA/MAXAR TECHNOLOGIES HANDOUT, ilustracija

Analiza satelitskih snimaka pokazuje da most, koji je Rusija izgradila nakon aneksije Krima 2014. godine, gotovo da nema saobraćaja i da stoga možda više ne predstavlja efikasnu vojnu metu za ukrajinske trupe, smatraju analitičari Molfara, najveće ukrajinske privatne obaveštajne agencije. .

Slike koje su napravili satelitski stručnjaci – koje je analizirao Molfar i podelio sa britanskim meijima – pokazuju da skoro nijedan vojni teretni voz nije saobraćao železničkom linijom preko mosta duže od tri meseca.

U tom periodu samo jedan ruski teretni voz koji je prevozio oko 55 vagona  viđen je kako prelazi most 29. februara.

Prema analitičarima Molfara, nije bilo pomeranja ruskih vojnih sredstava na mostu u martu ili aprilu. Agencija, sa sedištem u Dnjepru, koristila je kombinaciju Makarovih slika, broja vagona i identifikacije tereta za svoju analizu.

Ruska upotreba mosta značajno je opala otkako ga je Ukrajina napala dronovima 17. jula 2023. i raznela deo kolovoza i železničke pruge, navodi se u analizi.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je nakon napada, u kojem je ubijen jedan par i povređena njihova ćerka, Kerčki most nazvao „legitimnom vojnom metom”, tvrdeći da povezivanje Rusije sa Krimom „donosi rat, a ne mir” i da mora da bude neutralisan, piše britanski medij.

„Ovo je put kojim se rat hrani municijom i to se radi svakodnevno“, rekao je on. 

Ukrajina je ranije napala most, koji se proteže na 19 km (12 milja), detonirajući na njemu kamion napunjen eksplozivom. U tom napadu u oktobru 2022. poginule su četiri osobe. U avgustu prošle godine, Kijev je ispalio tri projektila sa ciljem da se obori most, ali ih je presrela Rusija.

Zatvaranje mosta početkom ove godine odražava posledice prošlogodišnjeg napada, sa satelitskim snimcima koji pokazuju da na njemu nije bilo većeg kretanja vozova u julu ili avgustu. Pre napada 17. jula, Rusija je svakodnevno slala više od 40 vozova koji su prevozili oružje preko mosta, kaže Vasilj Maliuk, šef ukrajinske službe bezbednosti.

Saobraćaj je sada smanjen na samo četiri putnička voza i jedan teretni voz za opštu robu dnevno, rekao je Maliuk.

Odluka da se prekine korišćenje Kerčkog mosta za snabdevanje ruskih snaga korespondirala je sa porastom teretnog saobraćaja preko Tamana u Rostovskoj oblasti, izjavio je za Indipendent generalni direktor Molfara Artem Starosijek.

Kijev bi sada trebalo da usmeri svoju pažnju na Melitopolj, Berdjansk i Mariupolj, gde Rusija postavlja nove železničke linije kako bi povezala ove regione sa Krimom i kopnenom Rusijom, rekao je Starosijek.

(Alo.rs, Indipendent)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading