Ukrajina
Foto: Alo/Printscreen

 "Jedinice južne grupe snaga u potpunosti su oslobodile naseljeno mesto Bogdanovka i poboljšale situaciju duž linije fronta", navedeno je u jučerašnjem saopštenju Ministarstva odbrane Rusije objavljenom na Telegramu.

Rojters navodi da je već duže vreme upitna ukrajinska kontrola nad Bogdanovkom, selom na zapadnom obodu Bahmuta, grada koji je već u ruskim rukama.

Bogdanovka je na oko pet kilometara od Časovog Jara, čvrsto utvrđenog grada na vrhu brda koji je zbog takvog položaja poznat i kao "vrata Donbasa".

U ovom se nalazi isturena baza ukrajinske artiljerije, pa Bogdanovka služi za zaštitu većih gradova na tom području kao što su Kramatorsk i Slavjansk.

Navodi se da je Generalštab ukrajinske vojske u redovnom dnevnom izveštaju pomenuo Bogdanovku kao jedno u nizu sela u kojima je odbijeno ukupno 13 neprijateljskih napada, ali bez navođenja detalja.

AFP je takođe preneo da je Rusija objavila osvajanje teritorije u blizini ključnog grada Časovog Jara na istoku Ukrajine i ocenio da je time pojačan pritisak na vlasti u Kijevu koje se spremaju za prijem 61 milijarde dolara nove američke pomoći.

Paket koji su kongresmeni usvojili u subotu mora još da odobri američki predsednik Džo Bajden.

- To su dobre vesti. Mi smo suočeni sa katastraofalnim nedostatkom municije. Ako pomoć stigne, sve će biti u redu - izjavio je za AFP 34-godišnji ukrajinski vojnik Dmitro koji je poreklom iz severoistočne Harkovske oblasti.

Francuska agencija navodi da se Bogdanovka nalazi na manje od tgri kilometra od Časovog Jara, koji je pre rata imao 13.000 stanovnika.

Grad je u najvećoj meri razoren u borbama, a većina stanovnika je izbegla odatle.

AFP prenosi upozorenja analitičara da bi moglo da prođe određeno vreme pre nego što Ukrajina počne da oseća korist od novog američkog paketa pomoći, koji obuhvata i 14 milijardi dolara predviđenih za obuku i opremanje vojske pod komandom Kijeva.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading