Ukrajina
Foto: Alo/Shutterstock

 General-major Pet Rajder, portparol Pentagona, izjavio je za Politiko da ovi vojni savetnici ne bi imali borbene zadatke, već bi umesto toga savetovali i pružali podršku ukrajinskoj vladi i vojsci.

- Tokom dosadašnjeg trajanja sukoba (u Ukrajini) Ministarstvo odbrane (SAD) je radilo revizije i prilagođavanja našeg prisustva u zemlji, pošto su se bezbednosni uslovi menjali. Trenutno mi razmatramo slanje više dodatnih savetnika kako bi se povećao broj ljudi koji rade u Kancelariji za odbrambenu saradnju (ODC) u ambasadi - naveo je Rajder.

On je dodao da će se "na ovo osoblje odnositi istovetna ograničenja putovanja kao i za sve zaposlene u ambasadi".

- ODC sprovode razne savetodavne i misije podrške (neborbene), a iako ga čini isključivo osoblje Ministarstva odbrane, ono radi u sklopu ambasade SAD, pod šefom misije, kao i ostatak ambasade - poručio je Rajder.

Portparol Pentagona je odbio da iznese koliko vojnih savetnika će biti upućeno u Ukrajinu, pravdajući to "razlozima operativne bezbednosti i zaštite snaga".

Politiko prenosi navode četiri neimenovana američka zvaničnika i još jedne osobe upoznate sa temom, koji su naveli da će dodatne trupe SAD u Kijevu imati zadatak da pruže logiostičku podršku i nadgledaju isporuke oružja Ukrajini.

Ovaj novi kontingent američkih vojnih savetnika će takođe pomagati ukrajinskoj vojsci u održavanju oružja.

Zvaničnici koji su insistirali na anonimnosti su naveli da je do sada po "desetak i dvadesetak" pripadnika vojske SAD raspoređivano u Ukrajini na kraće periode.

- Oni pomažu u nadzoru i obezbeđenju ambasade - naveo je jedan od izvora Politika.

Navodi se da su druga dva američka zvaničnika kazala da će u Ukrajinu ovog puta biti poslato do 60 pripadnika trupa SAD i to nakon što je Predstavnički dom Kongresa usvojio paket vojne pomoći Kijevu u iznosu od 61 milijarde dolara.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading