SCENARIO "SUDNJEG DANA" STIŽE U UKRAJINU Superoružje budućnosti donosi potpuno uništenje, mračno predviđanje ratovanja samo što se ne obistini
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Na bojnim poljima u Ukrajini uskoro će se voditi bitke slične onima iz naučno-fantastičnog serijala filmova "Terminator", piše Njujork tajms, citirajući visokorangirane izvore iz SAD i niz vojnih analitičara koji prate dešavanja na istoku Evrope.

Američki list navodi da su u poslednja dva meseca ruske trupe onesposobile pet tenkova američke proizvodnje "Abrams", od ukupno 31 vozila tog tipa koji poseduju Ukrajinci.

Dronovi postaju najvažnije sredstvo za uništavanje oklopnih vozila i tenkova.

Oko 140 onesposobljenih tenkova ukrajinske vojske su stigli iz zemalja NATO, dok najveći deo gubitaka predstavljaju vozila sovjetske i ukrajinske proizvodnje.

Njujork Tajms primećuje da način na koji relativno jeftini dronovi uništavaju tenkove menja shvatanje savremenog sukoba i "ugrožava ulogu oklopnih vozila u ratu."

SCENARIO

Youtube

 

U zavisnosti od veličine i složenosti, dronovi mogu koštati i samo 500 dolara, što je neuporedivo niže od cene jednog tenka Abrams - 10 miliona dolara.

Vojni analitičar i pukovnik austrijske vojske Markus Rajzner istakao je da se, po pravilu, nakon gađanja tenka konvencionalnim vrstama naoružanja, bespilotne letelice šalju da ga dovrše kako bi se sprečilo da se vozilo odvuče sa bojišta na remont.

Analitičari smatraju da će razvoj bespilotnog naoružanja dovesti do toga da će bitke u budućnosti biti potpuno vođene bespilotnim sistemima.

Kontrolisaće ga operateri smešteni u podzemnim bunkerima, tvrde analitičari za Njujork Tajms.

Pukovnik Rajzner, govoreći o izgledima za borbu između bespilotnih letelica i bespilotnih kopnenih vozila, rekao je: "Oni će se boriti jedni protiv drugih, kao u Terminatoru".

(Informer)

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading