"BOLJE SU SE POKAZALI" Ukrajina šalje posebno opasne ljude na front
Foto: EPA/EPA-EFE/OLEG PETRASYUK

Takav potez bi ojačao redove ukrajinske vojske u trenutku kada se muči sa nedostatkom vojnika, a takođe bi pomogao u smanjenju pritiska na zatvorski sistem u zemlji, rekao je Maljuska u intervjuu lokalne medije.

Ranije ovog meseca, ukrajinski parlament usvojio je zakon kojim se dozvoljava uključivanje zatvorenika u oružane snage zemlje, osim onih koji su osuđeni za zločine protiv nacionalne bezbednosti ili koji su ubili dve ili više osoba. Ukrajinske oružane snage takođe ne primaju silovatelje, pedofile i one koji su odgovorni za saobraćajne nesreće sa smrtnim ishodom pod dejstvom alkohola ili droge.

Ministar je, međutim, predložio da se ne zabranjuje služenje onima koji su počinili ubistva. "Možda bi oni koji znaju da ubijaju bili efikasniji vojnici od onih koji još nisu ubili, i manje opasni od onih koji su pljačkali decenijama a sada im se da mitraljez", objasnio je on.

Ministarstvo pravde veruje da bi oko 10.000 zatvorenika moglo da bude regrutovano u vojsku, rekao je Maljuska.

"Osuđenici će služiti u posebnim jedinicama... te formacije će svakako biti raspoređene na liniji fronta ili blizu nje", rekao je on i obećao da niko od kriminalaca neće služiti u pozadini.

Maljuska nije pomenuo da li će regrutovani zatvorenici dobiti neku vrstu vojne obuke pre nego što budu poslati u borbu.

On je rekao da će mobilizacija takođe smanjiti pritisak na ukrajinske zatvore, objašnjavajući da "broj onih koji završavaju u ustanovama značajno raste", te da "u nekoj fazi može doći do pucanja".

Zapadni mediji poslednjih dana prenose da su SAD i EU zabrinute da bi ruske snage u narednim nedeljama mogle da probiju ukrajinske odbrambene linije.

Ranije ove nedelje, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski potpisao je novi zakon o mobilizaciji u pokušaju da popuni osakaćene oružane snage.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading