izbori
Foto: AP/Johanna Geron (POOL)

Borelj je ukazao da se Evropa ne može osloniti samo na pomoć SAD Ukrajini, preneo je Rojters.

Borelj je izrazio uverenje da će evropske zemlje uputiti pomoć Ukrajini, navodeći da to mora biti hitno učinjeno.

On je izrazio žaljenje zbog toga što je u američkom Kongresu došlo do odlaganja preko potrebne pomoći Ukrajini u iznosu od 60,84 milijarde dolara. Borelj je istakao da evropske zemlje imaju na zalihama sisteme "patriot" i druge protivraketne sisteme i da treba da ih pošalju Ukrajini kojoj su, kako je naveo, neophodni za odbranu od Rusije. "U suprotnom će elektroenergetski sistem Ukrajine biti uništen. A nijedna država ne može da se bori bez struje u domovima i fabrikama", ukazao je Borelj.

Nemačka ministarka inostranih poslova Analena Berbok izjavila je danas novinarima na marginama sastanka šefova diplomatije G7 da vidi znake nade iz SAD nakon što je nemačka vlada insistirala na tome da Vašington nastavi da pruža podršku Ukrajini.

Berbok je rekla da sada republikanci šalju signale da bi pomoć Ukrajini mogla da se nastavi intenzivno.

Pomoć Ukrajini u protivvazdušnoj odbrani ključno je pitanje za ministre G7 okupljene na sastanku na Kapriju, nakon apela Nemačke EU i NATO-u u sredu da učine više da pomognu Kijevu.

Američki predsednik Džozef Bajden pozvao je u sredu Predstavnički dom američkog Kongresa da što pre odobri dodatnu vojnu pomoć Ukrajini i Izraelu.

Prema njegovim rečima, SAD bi trebalo da povećaju podršku Ukrajini kako bi sprečile ruskog predsednika Vladimira Putina da zadire u zemlje NATO saveznike i osigurale da on ne uvlači američke trupe u mogući budući rat u Evropi.

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading