OPASNOST OD ESKALACIJE Kameron: "Ukrajini je ovo očajnički potrebno"
EPA/LEGNAN KOULA

Pitanje je Kameronu postavljeno tokom intervjua za radio LBC, koji podseća da je britanski premijer Riši Sunak potvrdio da su borbeni avioni RAF proteklog vikenda oborili veliki broj dronova čije su mete bile na izraelskoj teritoriji.

Izrael je saopštio da je Iran tokom napada izvedenog u subotu uveče lansirao 170 dronova, više od 30 krstarećih raketa i više od 120 balističkih projektila.

Kameron je voditelju emesije kazao da RAF ne bi mogao da obara dronove iznad Ukrajine zato što dovođenje snaga NATO u direktni sukob sa ruskim trupama izazvalo zabrinjavajuću eskalaciju u rusko-ukrajinskom ratu.

- Učinili smo više od bilo koje države pojedinačno kako bismo pomogli Ukrajincima. Obučili smo više od 60.000 ukrajinskih vojnika, mi smo im prvi dali protivtenkovsko oružje, dalekometnu artiljeriju i tenkove - kazao je Kameron.

On je voditelja upozorio na rizike korišćenja britanskih vojnih kapaciteta u direktnom sukobu sa Rusijom.

- Mislim da je to što Vi predlažete teško ostvarivo zato što, ako želite da izbegnete eskalaciju u smislu šireg evropskog rata, mislim da je jedna stvar koju treba da uradite to da izbegnete da trupe NATO uđu u direktan sukob sa ruskim trupama. To bi nosilo opasnost eskalacije - ocenio je Kameron.

Kijev indipendent prenosi da je ministar spoljnih poslova Velike Britanije kazao da "ono što je Ukrajini sada potrebno nisu zapadni avioni na njenom nebu".

- Ono što je njima očajnički potrebno i ono što treba da im damo jeste više sistema protivvazdušne odbrane - rekao je Kameron i dodao da je ovo naoružanje "efikasnije" u odbrani Ukrajine.

On je ukazao na ukrajinske pozive da se Kijevu hitno dostavi još PVO sistema Patriot.

Podseća se da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski 6. aprila izjavio da je zemlji potebno 25 tih PVO sistema američke proizvodnje kakko bi se na celokupoj svojoj teritoriji branila od ruskih napada.

Dmitro Kuleba, ministar spoljnih poslova Ukrajine, kazao je da je sada usredsređen na nabavku sedam Patriota koji bi štitili najveće gradove u zemlji.

Nemačka je u subotu najavila da će Ukrajini obezbediti još jedan ovakav PVO sistem kako bi se odbranila od sve češćih ruskih napada.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading