SPREMA SE HAOS NA FRONTU Rusi raspoređuju moćno oružje
Foto: Printscreen/Printscreen

Institut za proučavanje rata (ISV) saopštio je da Rusija proizvodi i raspoređuje novu podzvučnu krstareću raketu, nazvanu Kh-69, koja treba da nastavi da bombarduje ukrajinsku energetsku infrastrukturu. Prvi pomen o njihovoj upotrebi bio je u februaru, iako je prošle godine bilo izolovanih slučajeva.

ISV je saopštio da je podzvučna raketa vazduh-zemlja korišćena u napadima u četvrtak koji su uništili transformator, turbine i generatore u Tripilskoj termoelektrani (TE) u Kijevskoj oblasti.

Iako nije tako brza kao hipersonična balistička raketa Kh-47M2 Kinžal, ruska reč za "bodež", ukrajinsko izdanje Defens ekspres je objavilo da Kh-69 "u smislu posledica po Ukrajince, može biti opasniji“.

Iako je podzvučna i ima manju bojevu glavu od Kh-47M2, koja je bila među šest hipersoničnih oružja koje je Putin predstavio 2018. godine, "upotreba rakete Kh-69 može se smatrati gorom opcijom za Ukrajinu", navodi se u publikaciji.

Ruske snage mogu lansirati Kh-69 sa udaljenosti od 240 milja od svojih ciljeva. Ovo premašuje prethodni procenjeni domet od 190 milja, kao i domet od 120 milja najnovije varijante Kh-59MK2, rekao je ISV.

Pored njihovog proširenog dometa, Kh-69 se navodno može lansirati iz taktičkih aviona Suhoj Su-34 i Su-35 koji su češći od strateških bombardera Tupoljev Tu-95MS i presretača MiG-31K koji se obično koriste u raketnim napadima.

Portparol ukrajinskih vazduhoplovnih snaga major Ilja Jevlaš rekao je da je Kh-69 poboljšana verzija krstareće rakete Kh-59, koju je Moskva koristila za gađanje ukrajinske infrastrukture poslednjih nedelja.

Međutim, on je rekao da sposobnost Rusije da proizvede rakete zavisi od toga da li mogu da nabave kritične komponente i da je malo verovatno da će Moskva moći da ih proizvodi mnogo brže od svojih drugih raketa domaće proizvodnje.

On je rekao da ukrajinske snage još uvek razvijaju metode za suprotstavljanje Kh-69, ali da će sistemi protivvazdušne odbrane Patriot verovatno moći da ih presretnu.

U međuvremenu, nemačko ministarstvo odbrane objavilo je u subotu da će isporučiti još jedan sistem baterija Patriot za „daljnje jačanje“ ukrajinske protivvazdušne odbrane nakon nedavnih ruskih vazdušnih udara.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading