Rat
Foto: AP/Efrem Lukatsky (STF)

Ruska armija sprovodi operativna dejstva u najmanje tri pravca, koje ne objedinjuje zajednički strateški cilj. Ovo bi omogućilo ruskoj vojsci da stekne taktičku prednost u najmanje jednom od njihovih odabranih sektora.

Kako objašnjavaju profesori i studenti “Instituta za proučavanje rata” iz Vašingtona (ISW), ukrajinskim snagama će biti potreban sve veći napor da se odbrani od ovih ruskih napada ako države saveznici Kijeva nastave da odlažu pružanje vojne pomoći.

Prema njihovom mišljenju, napori Rusije u oblasti Časov Jara i na pravcu Liman i Pokrovski imaju važne ciljeve sa operativne tačke gledišta.

Istovremeno, ove operacije ne podržavaju jedna drugu, kako se čini.

Analitičari veruju da Rusi naizmenično menjaju svoj fokus u različitim pravcima umesto da se fokusiraju na sva tri u isto vreme.

Trenutno se Oružane snage Ukrajine suočavaju sa značajnim nedostatkom artiljerijskih granata i opreme za PVO, i Rusi to razumeju i spekulišu o vremenu. Međutim, ruske snage nemaju mogućnost da sprovedu više od jedne efikasne velike operacije istovremeno kao nekada, tvrde američki analitičari iz ISW.

Oružane snage Ukrajine na ratištu pokušavaju da nadoknade manjak projektila povećanjem upotrebe raznih dronova domaće proizvodnje.

Zamenik glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine Vadim Suharevski napomenuo je da su 2024. godine Oružane snage dobile skoro tri puta više dronova nego cele prethodne godine.

Blumberg je pisao da rat u Ukrajini ulazi u novu fazu, a “svet već oseća posledice”.

BONUS VIDEO

 

 

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading