LEDI SE KRV U ŽILAMA EVROPE Ako Ukrajina izgubi, menja se slika sveta - pobeda Trampa je za njih NAJCRNJI scenario
Foto: Shutterstock/Alo! Ilustracija

Trenutno vlada strah od pobede bivšeg predsednika SAD-a Donalda Trampa na izborima u Americi, koji inače vodi u anketama, zbog straha od "isporučivanja Ukrajine na tacni Putinu".

Sjedinjene Američke Države i Evropa su glavni saveznici i finansijeri Ukrajine od trenutka kada je rat počeo 24. februara 2022. godine. Vojni i politički analitičari smatraju da Zapadu fali više odlučnosti u borbi za sopstvene interese, a isto mišljenje deli i Džordž Robertson, bivši Generalni sekretar NATO-a u periodu od 1999. do 2003. godine

"Ako Ukrajina izgubi, naši neprijatelji će odlučiti o svetskom poretku", rekao je Robertson.

Poraz Ukrajine bi se najviše odrazio na Evropsku uniju. Članice Evropske unije su uvele više paketa sankcija Ruskoj Federaciji, šalju vojnu i finansijsku pomoć, ali ako se sve to ispostavi kao nedovoljna mera, dovešće se u pitanje snaga i jedinstvo EU. Analitičari smatraju da ima i onih koji bi likovali ukoliko bi se dogodio takav scenario - premijer Mađarske Viktor Orban i Marin Le Pen u Francuskoj su proglašeni populistima i ljubiteljima režima Vladimira Putina.

Vladimir Putin

Printscreen

 

Navodi se i da se Rusija možda ne bi zaustavila na četiri oblasti koje je dosad aneksirala (Lugansk, Donjeck, Zaporožje i Herson).

Strah bi se ubrzo proširio Evropom u slučaju poraza Ukrajine. Takođe, promenio bi se i izgled i snaga Evropske unije. U tekstu se podseća na situaciju od pre godinu dana kada su se mnogi podsmevali ruskoj armiji koja danas proizvodi brže oružje i municiju nego što Zapad uspeva da pošalje Ukrajini. Čak i da Ukrajina uspe da pobedi, Evropa će se promeniti.

"Mirovni projekat" će onda morati da se promeni i prilagodi novonastaloj situaciji. Alijansa slavi 75 godina postojanja u aprilu, a budućnost ovog vojnog saveza nije nikada bila neizvesnija. Evropske članice se najviše oslanjaju na Ameriku kao garant njihovog suvereniteta.

U slučaju da Rusija ostvari delimičnu pobedu, promene u Evropi su neminovne, a analitičari zaključuju svoju sumornu prognozu tezom da Ukrajina ne sme da izgubi rat od Rusije.

(Mondo)

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading