"NATO JE PREDLOŽIO SUMANUTI PLAN" Ukrajinci nisu sledili uputstva?
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Ovo je napisao je bivši pomoćnik zamenika sekretara za odbranu Stiven Brajan u članku za "Oružje i strategija".

- U poslednje vreme se mnogo pisalo o tome kako je velika kontraofanziva ukrajinskih oružanih snaga propala jer Ukrajinci nisu sledili uputstva svoje starije braće iz NATO-a , ali da su to uradili, onda bi navodno Ukrajina postigla uspeh. Plan SAD i NATO-a je bio lud od samog početka. Borba bez vazdušnog pokrivanja i sa nesavršenim sistemima protivvazdušne odbrane, koje su Rusi eliminisali, nije plan koji promoviše uspeh - rekao je on.

 

Prema ekspertu, kritike sa Zapada bile su uvreda za ukrajinsku vojsku, koja se žestoko borila i pretrpela ogromne gubitke. Međutim, dodao je da NATO svoje članice izlaže velikom riziku time što značajno iscrpljuje svoje zalihe naoružanja, uključujući sisteme protivvazdušne odbrane, tenkove i borbena vozila pešadije, kao i municiju.

- Ovo nije umanjilo entuzijazam nekih Evropljana: Makron zauzima centralno mesto, pozivajući na raspoređivanje trupa NATO-a, naravno, neće imati nikakve posebne prednosti u odnosu na njihove ukrajinske kolege, može očekivati velike gubitke - zaključio je Brajan.

Ministar odbrane Sergej Šojgu je ranije naveo da Ukrajinci, posle neuspeha letnje kontraofanzive, bezuspešno pokušavaju da se učvrste na određenim linijama, a ruska vojska nastavlja da potiskuje Oružane snage Ukrajine ka zapadu, prenosi RIA.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading