Vladimir Putin
Foto: AP/(HOGP)

- Alijansa priprema nove vojne planove radi zaštite od potencijalnog napada Rusije. Ali je Alijansi teško da nađe dovoljno vojnika - navodi se u objavi izdanja.

Ističe se da će Severnoatlantskoj alijansi čak i pri pridruživanju Finske i Švedske, nedostajati snažno prisustvo na severu.

Časopis piše da ovaj problem prati Alijansu tokom velikog dela njene istorije.

Do 2014. godine, u Evropi se nalazilo samo oko 30 hiljada američkih vojnika. Pentagon je tada razmišljao kako da stvori utisak da je vojnika desetostruko više.

Prema mišljenju neimenovanog diplomate iz jedne od zemalja NATO, Alijansa je u nekom momentu zaboravila na svoje oružane snage i ispostavilo se da ih nema dovoljno u slučaju "velike krize".

Prethodno je ruski predsednik Vladimir Putin izjavio da Rusija nema nameru da ratuje protiv NATO, te da je glupost.

Rusija poslednjih godina saopštava o aktivnostima NATO bez presedana u blizini zapadnih ruskih granica. NATO proširuje inicijative i naziva to "obuzdavanjem ruske agresije".

Ministarstvo inostranih poslova Rusije je saopštavalo da Moskva ostaje otvorena za dijalog sa NATO, ali na ravnopravnoj osnovi, dok Zapad istovremeno treba da odustane od militarizacije kontinenta.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading