OGLASIO SE ZELENSKI: "Nažalost, naši ratnici su..."
Foto: EPA/Alo! Ilustracija/EPA

On je to saopštio jutros na društvenoj mreži X (bivši Tviter) nakon što su se širom Ukrajine čule uzbune na vazdušnu opasnost zbog napada u kojem je Rusija lansirala dronove, krstareće rakete iz bombardera Tu-95 i hipersonične rakete Kinžal na razne ukrajinske oblasti.

- Zahvaljujem svima koji su angažovani na oporavku nakon napada, kao i svakom ratniku iz našeg sistema protivvazdušne odbrane (PVO) koji je noćas bio na straži. Neke od rakete i dronovi Šahid su uspešno oboreni. Nažalost, samo deo njih. Ruski teroristi su ponovo ciljali infrastrukturu od kritične važnosti. Izveden je još jedan gnusni raketni napad na Harkov i Harkovsku oblast - naveo je Zelenski.

On je napisao da su "takođe ciljani objekti u Kijevskoj, Zaporoškoj, Lavovskoj i Odeskoj oblasti".

- Svi naši evropski susedi i drugi partneri vide da su Ukrajini kritično potrebni sistemi PVO. Upravo sada, uz našu sposobnost da prevaziđemo ruski teror i svet može da pokaže da se svaki teror podjednako tretira kao zločin. Ipak, Rusiji se dozvoljava da ga sprovodi, a ako ruske rakete i dronovi Šahid nastave da pogađaju ne samo Ukrajinu nego i odlučnost naših saveznika, to će značiti davanje globalne dozvole teroru. Nama su potrebni PVO sistemi i druga pomoć u odbrani, a ne okretanje pogleda i duge diskusije. Ja sam zahvalan svima onima u svetu koji instinski podržavaju Ukrajinu u njenoj životnoj borbi. Zahvaljujem se svakom lideru koji neće ostati nem i koji će nastaviti nas podržava i osuđuje ruski teror - zaključio je Zelenski.

Ruske snage su tokom protekle noći pokrenule veliki vazdušni napad širom Ukrajine u kojem je u više oblasti te zemlje gađana infrastruktura od kritične važnosti.

Operativna komanda poljske vojske objavila je rano jutros da borbeni avioni te zemlje i saveznica iz NATO operišu u vazdušnom prostoru Poljske zbog velikog ruskog raketnog napada na Ukrajinu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading