Sajber centar
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

"NATO i Evropska unija imaju dugogodišnju saradnju u Bosni i Hercegovini i širom Zapadnog Balkana. NATO pozdravlja privremeno raspoređivanje strateških snaga u Bosni i Hercegovini, kao podršku operaciji Altea koju vodi EU. EUFOR igra ključnu ulogu u održavanju sigurnog i zaštićenog okruženja, uz podršku NATO, prema Berlin plus aranžmanima", saopšteno je iz sedišta NATO.  

Iz NATO su tako odgovorili na pitanje portala "da li će Alijansa rasporediti rezervne snage u BiH i ako da, o kojim snagama se radi".  Iz NATO, međutim, nisu naveli o kojim snagama je reč, kao ni cilj njihovog boravka u BiH.  

Portal piše da je njihovo ptanje Alijansi usledilo nakon što je zamenik predsedavajućeg Predstavničkog doma BiH Denis Zvizdić juče objavio na društvenoj mreži Iks da NATO šalje "bataljon rezervnih snaga" u BiH.   

“NATO u BiH šalje bataljon rezervnih snaga kao podršku vojnoj misiji EUFOR Altea. Dugo očekivana i strateški izuzetno važna odluka za gašenje secesionističkih i iredentističkih ideja i očuvanje mira i stabilnost”, napisao je Zvizdić.  

Dolazak 250 vojnika rezervnih snaga iz Francuske u BiH još 3. aprila najavio je komandant EUFOR-a u BiH, mađarski general Laslo Štic. Štic je tada novinarima u sarajevskoj bazi Butmir rekao da će u BiH doći 250 vojnika rezervnih snaga iz Francuske, da će u BiH ostati mesec dana i da će biti u sklopu EUFOR-ovih snaga iz Italije i Rumunije.  

Štic je istakao da će na taj način biti unapređenja saradnja rezervnih snaga, kao i saradnja EUFOR-a sa Oružanih snaga BiH.  

Ministar odbrane u Savetu ministara BiH Zukan Helez je na istoj konferenciji za novinare kazao da će to biti prilika da Oružane snage BiH održe vežbu sa evropskim snagama, te da se može očekivati pojačano prisustvo trupa i opreme u BiH uoči vežbe.  

Inače, trenutno se u BiH nalazi više od 1.100 vojnika EUFOR-a, a aktiviranjem rezervnih trupa iz inostranstva može se angažovati ukupno 3.500.  

Snage EUFOR-a su raspoređene u BiH od 2004. godine, pa je ova mirovna misija najduža vojna operacija EU i jedina koja ima mandat da koristi silu. Mandat EUFOR-a svake godine obnavlja Savet bezbednosti UN.

BONUS VIDEO

 


 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading