"OVO JE OPASNA PROVOKACIJA" Peskov optužio Kijev, odmah stigao odgovor Ukrajine
EPA/ MAXIM SHIPENKOV

"Ovo je veoma opasna provokacija. Osoblje Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) koje se nalazi na licu mesta imalo je priliku da prisustvuje ovim napadima", izjavio je Peskov, prenosi ruska agencija TASS.

Portparol ukrajinske vojne obaveštajne agencije Andrij Jusov negirao je danas ruske optužbe, sugerisao da napada nije ni bilo i dodao da ruske snage rutinski izmišljaju napade na nuklearnu elektranu, preneo je Gardijan.

Zvaničnici nuklearne centrale Zaporožje koja je pod ruskom kontrolom, javili su da su centralu u nedelju napali ukrajinski vojni dronovi, te da je gađana kupola šestog reaktora centrale. Nije načinjena ozbiljna šteta, niti ima povređenih, a nivo radijacije u centrali je u granicama normale i posle napada.

Šef IAEA Rafael Grosi upozorio je juče, ne pripisujući krivicu nikome, na bezbednosne rizike takvih napada i pozvao da se uzdrži od akcija kojima se ugrožava nuklearna bezbednost.

"Danas je, prvi put od novembra 2022. i nakon što sam postavio pet osnovnih principa za izbegavanje ozbiljne nuklearne nesreće sa radiološkim posledicama, tim IAEA potvrdio da su se dogodila najmanje 3 direktna pogotka u zaštitne strukture glavnog reaktora nuklearne elektrane u Zaporožju. Ovo se ne sme dešavati. Niko ne može da ima korist ili bilo kakvu vojnu ili političku prednost od napada na nuklearna postrojenja. To je zabranjeno", napisao je on na društvenoj mreži Iks.

BONUS VIDEO

 

@alo_portal PETI DAN POTRAGE ZA TELOM DANKE ILIĆ: Alo! reporter o najnovijim informacijama iz sela Zlot #zlot #dankailić💔 #danka #dankailić #alodnevnenovine #alo #fypシ゚viral #fypシ ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading