Ukrajina
Foto: Alo/Shutterstock

Rat dronovima nastavljen je sa obe strane rusko-ukrajinske granice.

Ukrajinske snage su bespilotnim letelicama napale nekoliko objekata zaporoške nuklearke, dvadeset minuta posle posete inspektora IAEA, saopštili su predstavnici elektrane.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je da nuklearna bezbednost nije ugrožena nakon napada dronovima na nuklearnu elektranu, ali da je u pitanju "ozbiljan incident sa potencijalom da naruši integritet sistema koji zadržava radijaciju u reaktoru".

Svetska zajednica treba da osudi napad na nuklearnu elektranu, poručila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Prethodno je Ukrajina, prema navodima ruskih vlasti, napala nekoliko naselja u pograničnoj Belgorodskoj oblasti.

Predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da je nedostatak sistema PVO u Ukrajini očigledan svim međunarodnim partnerima.

"U svetu postoje sistemi protivvazdušne odbrane koji mogu pomoći. Potrebna nam je samo politička volja da se ti sistemi isporuče Ukrajini", naglasio je Zelenski.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg poručio je da se ukrajinska odbrana mora izgraditi kako bi odvratili buduću agresiju, ali je takođe sugerisao da bi i Kijev morao da napravi određene ustupke

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

Kraj bloga

Šok priznanje iz srca EU

"Mnoge zemlje ne podržavaju stav Zapada o Ukrajini"

Pavljuk pozvao sugrađane da se pridruže vojsci

Komandant kopnenih snaga Ukrajine Aleksandar Pavljuk pozvao je sugrađane da „ostave emocije“ i da se pridruže ukrajinskoj vojsci jer, prema njegovom mišljenju, niko neće uspeti da ostane po strani kada je reč o sudbini zemlje.

„Pozivam Ukrajince da ostave emocije, da ne padaju na provokacije. Morate biti svesni da niko neće uspeti da ostane po strani, jer sudbina zemlje visi o koncu... Podržavajte zaštitnike i rečju i delom. Pridružite se redovima Oružanih snaga Ukrajine“, napisao je Pavljuk na svom kanalu na Telegramu, prenosi Sputnjik.

Gori jeziva linija fronta

Vojnici se povlače sve dublje u grad

POZIV ZA RAT

Vojska traži pojačanja

Testiranje "stalkera" (VIDEO)

Ruska vojska započela je testiranje robota-minolovca „stalker“, teškog 27 tona, u zoni specijalne operacije u blizini Avdejevke.

 

 

Najnovije sa brifinga ruskog Ministarstva odbrane

-Ruski PVO sistemi su tokom proteklog dana oborili 291 ukrajinski dron, tri avionske navođene bombe "hamer" i četiri rakete "hajmars";

-Na južnodonjeckom pravcu poginulo je i ranjeno do 80 ukrajinskih vojnika, a uništen je tenk, artiljerijsko oruđe SAU M109 „paladin“ i haubica FH-70. Ruske snage poboljšale su položaje na prvim linijama i uništile dve ukrajinske brigade;

-Na hersonskom pravcu poginulo je i ranjeno do 50 ukrajinskih vojnika, uništena su tri tenka artiljerijsko oruđe SAU M109 "paladin", dve haubice M119 i jedna D-30;

-Na kupjanskom pravcu gubici protivnika u protekla 24 časa iznosili su do 25 vojnika, samohodno artiljerijsko oruđe "akacija", haubica "msta B", tri haubice D-20 i radarska stanica za protivbaterijsku borbu AN/TPKu-50;

-Na donjeckom pravcu poginulo je i ranjeno više od 460 ukrajinskih vojnika, a uništena su dva tenka, dva borbena vozila pešadije, osam automobila, haubica M777, artiljerijsko oruđe "krab", samohodno artiljerijsko oruđe "akacija" i "gvozdika" i dve radarske stanice AN/TPKu36;

-Na avdejevskom pravcu poginulo je i ranjeno do 325 ukrajinskih vojnika. Uništeno je šet oklopnih vozila, pet automobila, haubica M777 i artiljerijsko oruđe "gvozdika".

Mekenzi Iglen: Najveći deo novca američke pomoći Ukrajini troši se u SAD

Najveći deo novca koji je SAD namenila za pomoć Ukrajini troši se u SAD, a ne na terenu, preneo je danas Glas Amerike.

Najveći deo novca troši se u fabrikama oružja poput fabrike Jork u Skrentonu u Pensilvaniji, jedne od mnogih vojnih industrijskih postrojenja koja su dobila kongresne fondove kao podršku ukrajinskoj borbi.

''Ta postrojenja idu od privatnih fabrika, preko vladinih laboratorija, do fabrika municije koje su iz vremena Prvog ili Drugog svjetskog rata, pa im je očajnički potrebna modernizacija'', rekla je članica organizacije ''Ameički preduetnčki institut'' Mekenzi Iglen.

Predstavnički dom Kongresa i dalje nije odobrio novi paket pomoći u vrednosti od 60 milijardi dolara Kijevu, dok Kijev za poslednje teritorijalne gubitke krivi nedostatak municije, prenosi Tanjug.

Odjeknula eksplozija

Ministarstvo energetike Ukrajine saopštilo je da je na teritoriji objekta gasne infrastrukture u Dnjepropetrovskoj oblasti odjeknula eksplozija.

U saopštenju se dodaje da su oštećena zdanja energetskog postrojenja.

Ukrajinski dron kamikaza oboren iznad nuklearne elektrane u Zaporožju

Ruska protivvazdušna odbrana oborila je danas ukrajinski dron kamikaza iznad nuklearne elektrane u Zaporožju i pao je na krov šestog bloka nuklearke, a nije pričinjena značajnija šteta, saopštila je pres služba nuklearke.

Pres služba je na Telegramu navela da Ukrajina nastavlja pokušaje granatiranja nuklearne elektrane u Zaporožju, prenela je agencija RIA Novosti. Direktor nuklearke Jurij Černičuk rekao je da nakon današnjeg napada dronom nije zabeležena kritična šteta na infrastrukturi.

Oružane snage Ukrajine su u nedelju napale nuklearnu elektranu u Zaporožju pomoću drona, a nije pričinjena značajnija šteta.

Ukrajina: Usaglašeni sledeći koraci sa Velikom Britanijom o nabavci PVO sistema

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba rekao je danas da je u razgovoru sa ministrom spoljnih poslova Velike Britanije Dejvidom Kameronom usaglasio sledeće korake u pronalaženju i dostavljanju dodatnih odbrambenih protivvazdušnih sistema (PVO) Ukrajini.

"Posle naše diskusije u štabu NATO prošle nedelje, usaglasili smo sledeće korake u nalaženju i dostavljanju dodatnih PVO sistema Ukrajini", napisao je Kameron na društvenoj mreži "Iks" . On je naglasio da je najvažnije da se prvo nabave "patriot" PVO sistemi i da ceni, kako je naveo, proaktivan pristup Kamerona da se stvari završe.

Kremlj o napadu na NE Zaporožje: Kijevski režim nastavlja sa terorizmom

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je, povodom jučerašnjih napada na nuklearnu elektranu Zaporožje, da, kako je naveo, "kijevski režim nastavlja svoje terorističke aktivnosti".

"Kijevski režim, nažalost, nastavlja svoje terorističke aktivnosti", rekao je Peskov, prenosi RIA Novosti. Dronovi Oružanih snaga Ukrajine napali su juče nekoliko objekata Zaporoške nuklearne elektrane koju su, 20 minuta pre napada, obišli inspektori Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

Tokom rata u punom obimu, Ukrajina privukla više od 83 milijarde dolara pomoći

Od početka invazije u punom obimu, Ukrajina je već uspela da privuče više od 83 milijarde dolara pomoći zahvaljujući koordinisanoj saradnji sa međunarodnim partnerima saopštila je pres služba Ministarstva finansija.

"Od februara 2022. godine, zahvaljujući koordinisanoj saradnji sa međunarodnim partnerima, Ministarstvo finansija Ukrajine je već uspelo da privuče više od 83 milijarde američkih dolara. Najveći donatori su EU, SAD, MMF, Kanada, Japan, Svetska banka, Velika Britanija", navodi se u saopštenju. Ministarstvo ističe da Ukrajina uprkos ratu u punom obimu nastavlja da sprovodi reforme i ispunjava sve obaveze u okviru saradnje sa partnerima.

Kijev: Oboreno 17 od dvadesetak ruskih dronova

Ruske snage su tokom noći lansirala dvadesetak dronova na Ukrajinu, ciljajući uglavnom na kritičnu infrastrukturu na jugu i istoku zemlje, saopštile su ukrajinske vazduhoplovne snage.

Kako se tvrdi, vazduhoplovstvo je uništilo 17 bespilotnih letelica "šahed" iranske proizvodnje koje je Rusija koristila u svom napadu, iznad regiona Odesa, Nikolajev, Kirovograd, Hmeljnicki i Žitomir.

Predsednik Finske: Nema uslova za pregovore sa Rusijom

Finski predsednik Aleksandar Stub izjavio je da je vojna akcija jedini način za postizanje mira u Ukrajini i da ne postoje uslovi za pregovore sa Rusijom. „U ovom konkretnom slučaju, jedini način da se postigne mir je borba“, rekao je Stub u intervjuu za CNN.

Napomenuo je da je postizanje mira dvosmeran proces. 

Lokalne vlasti: Vazduh zagađen posle ruskog napada na oblast Žitomira

Gradsko veće Zvjagela u ukrajinskoj oblasti Žitomir pozvalo je stanovnike da ne izlaze napolje nakon što je ruski vazdušni napad na infrastrukturni objekat doveo do zagađenja vazduha.

"Ruske snage su tokom noći pogodile infrastrukturni objekat“, saopštilo je gradsko veće u aplikaciji za razmenu poruka Telegram.

Kijev: Oboreno 17 od dvadesetak ruskih dronova

Ruske snage su tokom noći lansirala dvadesetak dronova na Ukrajinu, ciljajući uglavnom na kritičnu infrastrukturu na jugu i istoku zemlje, saopštile su ukrajinske vazduhoplovne snage.

Kako se tvrdi, vazduhoplovstvo je uništilo 17 bespilotnih letelica "šahed" iranske proizvodnje koje je Rusija koristila u svom napadu, iznad regiona Odesa, Nikolajev, Kirovograd, Hmeljnicki i Žitomir.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading