STRAŠAN UDAR U NUKLEARNOJ ELEKTRANI ZAPOROŽJE Ima povređenih, poznat kakav je stepen zračenja
Foto: EPA/SERGEI ILNITSKY

Državna korporacija je saopštila da osuđuje ovaj napad na objekte stanice i njenu infrastrukturu i nazvala ga bez presedana.

„Rosatom <...> poziva rukovodstvo IAEA, lično generalnog direktora Rafaela Grosija, kao i vlade zemalja EU da odmah odgovore na direktnu pretnju bezbednosti Zaporoške NE i kategorično osude pokušaj da se eskaliraju situaciju oko najveće nuklearne elektrane u Evropi“, navodi se u saopštenju.

U nedelju su ukrajinske trupe napale kupolu šestog bloka Zaporoške nuklearne elektrane, piše RIA.

Prema rečima direktora za komunikacije ove stanice, Evgenije Jašina, napad je izveden pomoću drona. Istovremeno, nema kritičnih oštećenja, pozadina zračenja ne prelazi prirodne pozadinske vrednosti.

Ranije istog dana, ukrajinske bespilotne letelice su takođe gađale teritoriju Zaporoške nuklearne elektrane, a zabeleženi su njihovi dolasci u rejon menze i teretne luke, prenosi ruska agencija i dodaje da istovremeno, 20 minuta pre udara dronom, stručnjaci IAEA su napravili planski obilazak ovog područja.

Zaporoška nuklearna elektrana nalazi se na levoj obali Dnjepra u blizini Energodara. Ovo je najveća stanica u Evropi po broju jedinica i instalisanom kapacitetu. Od oktobra 2022. objekat je pod ruskom kontrolom. Sada su svi njeni blokovi ugašeni, oprema se održava u skladu sa propisima pod strogom kontrolom standarda radijacione bezbednosti. Od 1. septembra 2022. godine specijalisti IAEA rade u Zaporoškoj NE.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading