Bitka kod Tonenke
Foto: Printscreen/Printscreen

Različiti izvori sugerišu da je ovo najveći napad te vrste od početka sukoba, predvođen konvojem od 48 ruskih oklopnih vozila. Iako je ovu tvrdnju teško potvrditi, akcija ocrtava svu brutalnost borbi koje se još vode oko Avdejevke, koja je sredinom februara pala u ruke Rusije, piše Vorzon.

 

 

Izvori tvrde da se napad dogodio 30. marta na putu kod sela Tonenke, zapadno od Avdejevke. Napad je navodno predvodilo 36 ruskih tenkova i 12 oklopnih vozila serije BMP iz 6. tenkovskog puka 90. tenkovske divizije.

Snimke koji su se u ponedeljak pojavili na društvenim mrežama prva je objavila 25. odvojena vazduhoplovna brigada "Sičeslav" koja je u sastavu ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva. Ta jedinica tvrdi da je samo ona odgovorna za uništenje četiri tenka i dva oklopna vozila prilikom odbijanja ruskog napada. Sve u svemu, kažu da su uništili ukupno 12 tenkova i 8 oklopnih transportera.

 

 

U opisu ovog videa na Fejsbuku 25. brigada je napisala sledeće:

- Za nas ništa nije nemoguće! Padobranci "Sičeslavske" uništili kolonu neprijateljskih oklopnih vozila! Četiri okupatorska tenka i dva oklopna transportera pretvoreni su u gomile metala kao rezultat veštine naših padobranaca. Koliko god vas bilo, ma gde se krili, mi ćemo vas pronaći i uništiti - navode.

Sam video prikazuje posledice ruskog napredovanja duž puta od Tonenjke – koja je u ruskim rukama – do sela Umanske, oko tri kilometra zapadno, koje i dalje drže Ukrajinci.

Ruska kolona je napadnuta dok se kretala putem, sa vrlo malo prostora između vozila. Nije odmah bilo jasno kakvo su oružje koristili Ukrajinci, ali izgleda da su u pitanju FPV (prvo lice) bespilotne letelice.

U ukrajinskim udarima uništeno je više vozila, uključujući i neka za koja se činilo da su pogođena protivtenkovskim vođenim projektilima ili možda oštećena nagaznim minama, sudeći po plitkom uglu projektila. Primetno je da su neka vozila bila ojačana specijalnim "kavezima" koji je trebalo da ih štite od vazdušnih napada, posebno dronova.

 

 

- Čisto ludilo - napisao je na društvenoj mreži Krigsforšer, operater dronova koji služi u izviđačkoj jedinici ukrajinskih marinaca.

 

 

Ova bitka pokazuje da je Avdejevka i dalje u centru zbivanja.

Dosadašnja iskustva govore da su Rusi uvek, posle ovako velikih gubitaka tenkova i oklopnih vozila, nastavljali sa manjim i agilnijim napadima u kojima bi učestvovala pešadija u lakšim vozilima. Kao što se moglo videti poslednjih nedelja, a kao što pokazuje video ispod, primena takve taktike oko Avdejevke bila je upitnog uspeha.

 

 

Još jedan nedavni primer Rusije koja koristi lakša terenska vozila može se videti na video snimku ispod. Na snimcima se vidi kako padobranci iz 106. vazdušno-desantne divizije transportuju medicinski tim na prve linije fronta dok su pod intenzivnim napadima ukrajinske artiljerije i dronova.

Centar za odbrambene strategije smatra da se Rusija vraća napadima teškim oklopnim vozilima, barem u oblasti Avdejevke, o čemu svedoče i događaji oko Tonenke u subotu.

Koju će taktiku Rusi dalje koristiti, još nije poznato, ali se zna da oni užurbano gomilaju FPV dronove koji mogu da gađaju različite ciljeve - kako vojnike na otvorenom, tako i dobro zaštićena oklopna vozila.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading