Vojska
Foto: AP/Efrem Lukatsky (STF)

- Linija Dnjeprovskaja naponske klase 750 kilovolti isključena je u petak ujutru. Zaporoška nuklearna elektrana ​​se snabdeva strujom preko rezervne linije 330 kilovolti Ferosplavnaja - saopštila je uprava i naglasila da ne postoji pretnja po bezbednost i da je nivo radijacije u nuklearnoj elektrani i okolini nepromenjen.

Trenutno su svi blokovi Zaporoške NE ugašeni.

Ministarstvo energetike Ukrajine navodi da su zabeležena velika oštećenja na proizvodnim objektima odnosno prenosnim i distributivnim sistemima u mnogim oblastima.

Ministar energetike German Galuščenko navodi da su mnogi regioni trenutno bez struje i interneta.

- Energetski radnici već rade na obnavljanju napajanja - rekao je ministar Galuščenko i dodao da su današnji napadi na kritičnu infrastrukturu najveći napadi na energetski sektor Ukrajine u poslednje vreme.

Tokom napada pogođena je i hidroelektrana u Dnjepropetrovsku.

Ukrajinski kanali na Telegramu objavljuju snimke na kojima se vidi da se hidroelektrana i dalje nalazi u plamenu.

- Dve eksplozije dogodile su se u hidroelektrani DneproGES u gradu Zaporožju koju kontrolišu ukrajinski vojnici. Jedna eksplozija dogodila se u turbinskoj prostoriji DneproGES-2 dok je druga zabeležena na železničkim šinama za portalne dizalice na vrhu brane. Sama brana nije oštećena - navodi Vladimir Rogov iz zaporoške administracije.

Rusija je tokom prethodne noći, podsetimo, izvela novi masivan napad projektilima i dronovima na infrastrukturne objekte širom Ukrajine.

Uzbuna za vazdušni napad bila je proglašena u celoj Ukrajini dok su eksplozije zabeležene u Кijevu, Vinici, Harkovu, Krivom Rogu, Dnjepropetrovsku, Zaporožju, Hmeljnickiju...

- Više od 60 dronova i čak 90 projektila raznih tipova danas je napalo Ukrajinu - rekao je ukrajinski presednik Volodimir Zelenski.

Vojni ekspert Jurij Podoljaka navodi da je napad počeo oko ponoći naletom dronova "geran" koji su krenuli u izviđanje i "otvorili" sistem protivvazdušne odbrane Ukrajine.

- Zatim je 13 TU-95MS poletelo i krenulo ka Kaspijskom moru i ispalilo prvu salvu oko 4.30 sati. Otprilike u 5.05 sati sa Krima je ispaljena salva od nekoliko Iskandera na ciljeve u Zaporožju i Dnjepropetrovskoj oblasti. Istovremeno je podignuto nekoliko Tu-22M3 dok su Tu-95MS ispalili drugu salvu X-101. Otprilike u 5.30 ispaljena je druga salva Iskandera sa Krima na Krivi Rog dok je druga raketna brigada iz Belgorodske oblasti započela napad na identifikovane neprijateljske ciljeve u oblasti Harkov. Otprilike u isto vreme dronovi, koji su ispunili svoje izviđačke funkcije, počeli su da pogađaju svoje ciljeve. Na meti su bili vojni aerodromi. Oko 5.50 ispaljena je druga masivna salva projektila Iskandera i verovatno Tornado MLRS na oblast Harkova - navodi Podoljaka.

Vojni bloger dodaje da su zatim Tu-22M3 ispalili Kinžale u oblasti Zaporožja i Dnjepropetrovska.

- Usledili su potom novi napadi Iskandera na oblast Harkova i Krivog Roga. U Harkovu i okolini meštani su izbrojali oko 15 eksplozija nakon čega je u gradu nestao internet i počeli su nestanci struje. Nestanci struje se beleže širom desne obale Ukrajine - dodaje Podoljaka.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading