LINIJA U HARKOVU PRED PUCANJEM "Toliko ginemo da ne možemo da stignemo da izvučemo sva tela"
Foto: EPA/EPA-EFE/OLEG PETRASYUK

Posledice ruskog bombardovanja "jedrećim bombama" su katastrofalne, vojska gubi toliko ljudi da ne može da vrati sva tela stradalih saboraca s linije fronta, izjavio je ukrajinski vojnik koji se bori u blizini severne linije fronta za londonski "Tajms".

Opisujući borbu kao užasnu, dodao je da ukrajinske snage u toj oblasti ne mogu da krenu napred, odnosno da jedva drže liniju.

Prema pisanju lista, vojnik nazvan Lemur se bori kod Kupjanska u Harkovskoj oblasti, gde po rečima američkog Instituta za proučavanje rata Rusija beleži marginalne uspehe.

Ključni faktor u ruskoj ofanzivi su tzv. jedreće bombe koje RF intenzivno koristi poslednja tri meseca. Reč je o modifikovanim bombama iz sovjetskog doba – opremljene su "krilima" koja im pojačavaju domet, a lete nisko izbegavajući neke radare i sisteme protivvazdušne odbrane. Ispuštaju se iz aviona s distance a potom navode do cilja.

Ruske snage ih u poslednjih mesec dana često koriste oko Kupjanska, Avdejevke i Robotina, izvestio je "Kijev post".

"Jedreće bombe" bile su ključne u ruskom osvajanju Avdejevke sredinom februara.

Vojnik 3. ukrajinske odvojene jurišne brigade Maksim Žorin napisao je na Telegramu tokom te bitke da ove bombe potpuno uništavaju svaku poziciju – od sve infrastrukture ostaje rupa nakon dejstva samo jedne bombe, preneo je "Vašington post".

Upravo je dejstvo "jedrećih bombi" pokrenulo temu hitnog dostavljanja aviona F-16 u Ukrajinu.

Vojni analitičar kijevskog Nacionalnog instituta za strateške studije Mikola Beleskov rekao je za "Post" da bi modifikovane rakete vazduh-vazduh F-16 mogle pomoći Ukrajini da se suprotstavi pretnji.

Međutim, procenjuje se da će borbeni avioni stići u Ukrajinu najranije na leto.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading