NAJNOVIJE VESTI SA FRONTA ZA NESANICU U KIJEVU Ukrajina ima malo preostalih vojnih uporišta u Donbasu
Foto: Shutterstock/Vlasov Yevhenii

Moskva zna da ukrajinskim jedinicama nedostaju sveži vojnici i municija. SAD i Evropa ne uspevaju da brzo ponovo naoružaju Kijev. Ukrajinski zvaničnici i vojni komandanti kažu da je trenutni cilj Rusije da pripremi veliku ofanzivu već ovog proleća.

- Ono što se sada dešava je ono za šta se Rusija već dugo priprema. Ona je prikupila dovoljno snaga i resursa da izvrši pritisak u različitim pravcima odjednom - rekao je Maksim Žorin, zamenik komandanta ukrajinske 3. jurišne brigade, koja se povukla iz Avdejevke prošlog meseca. .

Ukrajinska vojska čuva svoju municiju i traži mogućnost za napad na ruske snage dok su u pokretu, pristup poznat kao "aktivna odbrana". Kako bi zaustavili bolje naoružanog i bolje opremljenog neprijatelja, ukopavaju se i ukrajinske trupe, piše Vol strit dzornal.

Ukrajina ima malo preostalih vojnih uporišta u Donbasu koja bi mogla da pariraju Avdejevki ili Bahmutu u periodima kada su ti gradovi služili kao glavni centri ukrajinskog otpora, rekla je Dara Masikot, ekspert za rusku vojsku.

To znači da svakim ruskim napredovanjem Ukrajina mora da se povlači na često nedovoljno pripremljene položaje.

Strateško povlačenje je među najtežim borbenim manevrima za trupe jer se moraju boriti protiv napredujućih snaga dok pokrivaju sopstvene položaje i traže zaklon. To je vrsta operacije koju dobro uspostavljene vojske često praktikuju - a ukrajinske snage nisu vešte u tome, posebno zato što su mnogi od najbolje obučenih vojnika u zemlji ubijeni ili ranjeni u poslednje dve godine.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading