Volodimir Zelenski
Foto: Alo/Shutterstock

Izvor navodi da se u konvoju u kojem su se nalazila dva lidera osetila eksplozija, kao i da se mogao videti oblak dima.

Pet osoba je ubijeno, a nekoliko ljudi je ranjeno u ruskom granatiranju Odese u sredu, ali ni Zelenski ni Micotakis nisu povređeni, saopšteno je iz ukrajinske vojske.

Zelenski je saopštio da je bio dovoljno blizu da vidi i čuje udarce i istakao da je najbolji način da se Ukrajina odbrani upotreba sistema protivvazdušne odbrane.

Micotakis je rekao da je Zelenski organizovao obilazak Odese, pre nego što su čuli sirene za vazdušni napad.

- Mislim da je (to što smo čuli eksploziju) za nas najbolji, najživopisniji podsetnik da se ovde vodi pravi rat. Svaki dan je rat, koji ne pogađa samo front, vojnike, već i nevine sugrađane - napomeno je premijer Grčke.

Ukrajinski lider je tokom sastanka sa Kirijosom Micotakisom u Odesi razgovarao o jačanju ukrajinske protivvazdušne odbrane i naveo da će Grčka učestvovati u restauraciji kulturnog nasleđa Ukrajine, posebno Odese.

- Želim da se zahvalim Grčkoj na njenoj spremnosti da učestvuje u obnovi našeg kulturnog nasleđa, uključujući i Odesu. Ne može se dozvoliti da Putinova mržnja uništi našu Odesu, našu zemlju, našu Evropu - poručio je Zelenski.

On često odlazi na linije fronta uz veliki rizik, a tokom više od dve godine rata sa Rusijom, Zelenski je ugostio desetine svetskih lidera u Ukrajini, ali napad u sredu je, kako tvrdi Si-En-EN, mogao da bude do sada najrizičniji za ukrajinskog predsednika.

Blizina napada Micotakisu, lideru zemlje članice NATO-a, takođe naglašava opasnosti takvih poseta i potencijalne globalne posledice sukoba Ukrajine i Rusije.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading