Vojska
Foto: AP/Efrem Lukatsky (STF)

Ukrajina je 17. februara objavila da se povlači iz Avdijevke na položaje zapadno od grada. Ruske snage su od tada zauzele tri mala sela, za koja Kijev tvrdi da nikada nije nameravao da brani.

Međutim, odbrambena linija za koju je Kijev objavio da se kreće – to jest, tri sela zapadnije – na meti su snažnog ruskog napada. Proruski izvori tvrde da je Moskva delimično okupirala sve tri opštine. Ukrajina to poriče.

Napredovanje ruskih snaga dolazi u trenutku duboke krize u snabdevanju ukrajinske vojske municijom, što je izazvalo gotovo egzistencijalnu debatu među vojnicima na frontu ko mora da štedi municiju i koji se pita koliko će dugo moći da izdrže. ruski pritisak.

Sirijac interveniše

Kao još jedan znak rastuće zabrinutosti, novi načelnik ukrajinske vojske, general-potpukovnik Oleksandr Sirski, ukorio je svoje oficire dva puta prošle nedelje zbog lošeg učinka na ovom ključnom delu linije fronta.

Sirski je u četvrtak kritikovao "određene nedostatke" i "lošu procenu" komandanata na liniji fronta kod Avdivke, "što je direktno uticalo na održivost odbrane u pojedinim oblastima".

On se u subotu vratio na pitanje kadrovskog nedostatka i ukazao da je otpustio neke oficire koji „nisu bili upoznati sa situacijom“ i „direktno ugrožavali živote i zdravlje (svojih) potčinjenih“.

Sirski je pre tri nedelje postao novi glavnokomandujući vojske. Zamenio je nadaleko popularnog Valerija Zalužnog, u čijem slučaju se mesecima pričalo o tenzijama između njega i predsednika Vladimira Zelenskog. Sirija je nasledila bojno polje na kojem je Rusija iskoristila dugovečne nedostatke zapadne pomoći, municije i osoblja na ukrajinskoj strani.

Ruski napad na novu ukrajinsku odbrambenu liniju oko Avdivke nije značajan zbog vrednosti samih malih sela, već zato što sugeriše da ukrajinski zvaničnici nisu adekvatno planirali povlačenje iz Avdivke i od tada nisu bili u stanju da zaustave napredovanje ruske snage.

Moskva navodi da je njen deklarisani cilj da kontroliše ceo Donbas, ali istovremeno želi da demilitarizuje Ukrajinu.

Pesimizam na istoku

Nekoliko ukrajinskih vojnika izjavilo je za Si-En-EN da su veoma pesimistični u pogledu značaja povlačenja i naknadne odbrane kao dela predznaka za naredne nedelje. Mnogi su tražili da ih ne citiramo jer je to osetljiva tema.

- Ne radi se toliko o (ruskoj) dinamici, već o tome da smo loše pripremljeni da ih obuzdamo. Pošto nismo imali dobre, pripremljene položaje, mi se povlačimo, povlačimo, povlačimo - rekao je pripadnik snaga.

- Osećamo (rusku) superiornost u ljudstvu, artiljeriji i oklopnim vozilima. Oni napreduju malo po malo. Tu nemamo mnogo opcija. Da se ​​povučemo, ili samo sačekamo dok... kako god to tužno zvuči, dok ne ubiju. mi svi. Nema oružja. Ovde nema rata koji se može voditi mačem - kazao je drugi vojnik na frontu.

Ukrajinski gubici su obično obavijeni velom tajne, iako je Zelenski nedavno rekao da je od početka ruske invazije poginulo 31.000 vojnika.

U jednoj medicinskoj jedinici u blizini istočnog fronta, zabrinuti doktor je novinaru Si-En-En-a pokazao kutiju sa izveštajima o povredama koji su uključivali stotine slučajeva za samo 20 dana u februaru.

Snimci dronom iz sela Orlivka, fokusa trenutne ruske ofanzive zapadno od Avdivke, pokazuju većinu zgrada u ruševinama i velikim kraterima - verovatno od ruskih vazdušnih udara - na ravnom terenu.

Nastavljaju se žestoki sukobi u blizini još dva tamošnja sela – Toneška i Berdiči. Reporteri Si-En-En-a čuli su u subotu intenzivne eksplozije i pucnjavu u blizini Berdiha.

Vojnici intervjuisani sa druge strane fronta takođe su izrazili ozbiljan pesimizam u vezi sa predstojećim prolećem ukoliko zapadna pomoć ne stigne brzo. Kombinacija pada ukrajinskog morala, snabdevanja i činjenice da izgleda da ruska vojska postaje jača predstavlja ključni momenat u sukobu.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading