ruska vojska
Foto: Printscreen

"Ovo je jedan od najpopularnijih oklopnih transportera američke vojske, koji je korišćen tokom rata u Vijetnamu. Oružanim snagama Ukrajine isporučena je prilično velika serija. Ovaj model je značajan po tome što je i transport za minobacač kalibra 120 mm", rekao je zamenik komandanta bataljona za naoružanje sa kodnim imenom Rotor, predstavljajući M113.

Vozilo nije oštećeno, u dobrom je tehničkom stanju, ocenio je i pojasnio da je oprema jednostavno napuštena i praktično netaknuta vatrom. U njemu je, umesto standardnog američkog minobacača 120 mm, ugrađen minobacač istog kalibra, samo sovjetskog tipa, dodao je Rotor.

"Ili su ga ukrali, ili su ga negde izgubili i postavili običan sovjetski minobacač kalibra 120 mm", objasnio je zamenik komandanta bataljona.

Američka vojska ima oklopni transporter M113 od 1961. godine. Prvi put je korišćen u borbi 1962. godine i od tada je služio u svim oružanim sukobima u kojima su učestvovale SAD i njihovi saveznici, uključujući i Vijetnamski rat.

Ali to nije sve, borci grupe Centar su se, demonstrirajući zarobljene trofeje, provozali turskim oklopnim automobilom "kirpi" koji je nekada bio na raspolaganju Oružanim snagama Ukrajine.

Kako je rekao komandant auto jedinice sa pozivnim znakom Čebarkul, ukrajinski vojnici su u bekstvu ostavili oklopno vozilo i ono je došlo u ruke ruskih trupa gotovo netaknuto.

Oklopni transporter turske vojske ima borbenu težinu od 20 tona i može da primi do 13 ljudi. Prema otvorenim izvorima, Ukrajina je od 2022. godine dobila najmanje 200 takvih vozila.

Još jedan trofej koji je ruska vojska osvojila kod Avdejevke je britansko oklopno terensko vozilo "pincgauer vektor 718" sa rasporedom točkova šest puta šest.

"Ovo vozilo su, sudeći po oznakama na njemu, koristili medicinski radnici za evakuaciju ranjenika. Uništena mu je prednja osovina", rekao je zamenik komandanta za naoružanje sa kodnim imenom Kazanj. Prema njegovim rečima, ovaj oklopni transporter je pregazio protivtenkovsku minu.

"Smatram da je na ovim prostorima, u sadašnjim blatnjavim uslovima, upotreba ovog automobila neprikladna zbog niske prohodnosti zbog međuosovinskog rastojanja i malog klirensa automobila", ukazao je on.

Ukrajinska vojska je dobila desetak polovnih oklopnih vozila "pincgauer vektor 718" od Velike Britanije. Oni su najnovija verzija terenskog vozila koje su Austrijanci razvili za švajcarsku vojsku još kasnih šezdesetih.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading