Ukrajina
Foto: Alo/Foto: EPA/OLEG PETRASYUK

General Viktor Nazarov je u intervjuu za "Njujork tajms" otkrio ono što bi mogao biti jedan od razloga za trvenje između vojnih i civilnih vlasti u Ukrajini prošle godine, istakavši da je vojsku mučilo to što im vlada traži da "osmisle mapu puta za pobedu, a da nisu rekli koji će broj ljudi, municije i rezervi imati za sprovođenje tog plana".

General se požalio da je to bio jedan od faktora koji civilne vlasti "nisu razumele ili nisu htele da razumeju", kada su od vojske bez ikakvih strateških rezervi tražili da osmisli plan.

Izjave Nazarova u skladu su sa onim što je rekao njegov bivši šef pre otpuštanja. U članku za Si-En-En ranije ovog meseca, Zalužni je kritikovao "nesavršenost regulatornog okvira", kao i delimičnu monopolizaciju nacionalne odbrambene industrije, što je, kako je rekao, dovelo do uskih grla u proizvodnji i veće zavisnosti od inostranih isporuka oružja.

U novembarskom članku za "Ekonomist", bivši vrhovni komandant ukrajinske vojske je takođe ocenio da je sukob sada u "zastoju", pri čemu obe strane imaju tehnološku sposobnost da saznaju šta druga radi, a što, kako je smatrao, čini bilo kakav napredak na bojnom polju malo verovatnim.

Zelenski je ranije ovog meseca otpustio Zalužnog, koji je rukovodio katastrofalnom ukrajinskom ofanzivom prošle godine, kao i nekoliko drugih visokih komandanata.

Ukrajinski predsednik je tu odluku opisao kao "ponovno pokretanje" vojske, napominjući da se "neke stvari nisu promenile u poslednje vreme". Neki mediji su, međutim, sugerisali da je Zelenski želeo da se otarasi Zalužnog kao potencijalnog političkog rivala koji je bio popularan među narodom.

Zalužnog je zamenio general Aleksandar Sirski, koga je "Politiko" opisao kao "kasapina" nepopularnog među vojnicima koji su navodno negodovali zbog njegove spremnosti da ih baci u "jalove napade".

Čak i pre haotičnog povlačenja Ukrajine iz strateškog grada Avdejevke u Donbasu, Sirski je priznao da se Kijev nalazi u "teškoj" situaciji na frontu. On je takođe rekao da je Ukrajina sada prešla sa ofanzivnih akcija na stratešku odbranu.

Sa druge strane, portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da Moskva ne očekuje da će reorganizacija vojnog vrha protivnika imati značajan uticaj na bojnom polju, piše RT Balkan.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading