NA OVAJ DATUM SE LOME KOPLJA! Zelenski očekuje "prekretnicu"
Foto: EPA/Foto: EPA Sergey Dolzhenko

„Biće nam teško u narednim mesecima, jer u SAD postoje fluktuacije koje utiču na neke države...U martu-aprilu ćemo proći kroz period različitih pritisaka: i političkih i finansijskih", naveo je Zelenski na konferenciji za novinare nakon foruma „Ukrajina 2024“, prenosi Ukrinform.

On je naveo da će Rusija krajem maja ili početkom leta izvesti ofanzivne akcije, ali da će Ukrajina biti spremna. 

"Prekretnica će biti izbori u SAD"

„Prekretnica će biti izbori u SAD, a mi ćemo videti šta će biti posle toga. Verujem da ćemo uspeti da održimo prvi samit mira, bar ćemo učiniti sve da pripremimo prvi dokument, koji može da dovede do kraja rata, koji bi trebalo da se završi samo mirom za sve nas, za Ukrajinu“, rekao je Zelenski.
Situacija na kraju godine, prema njegovim rečima, zavisiće od mnogo faktora.

Podsetimom, predsednički izbori u SAD 2024. biće održani u utorak 5. novembra 2024. godine, a zvanični rezultati Izborničkog glasanja očekuju se da budu objavljeni 6. januara 2025.

„Ako bi sada ili u narednim mesecima Ukrajina mogla da dobije 10 sistema Patriot za ključne industrijske centre, ako bismo mogli da koristimo te sisteme bliže liniji fronta, Rusi nam se ne bi približavali, oni bi se povukli. Probili bismo njihove odbrambene linije i napredovali. 10 Patriota bi iz korena promenilo situaciju“, uveren je predsednik.

"Ne pregovaramo o angažovanjem njihove vojske"

On je rekao da ukrajinske vlasti ne pregovaraju sa partnerima u vezi sa angažovanjem njihovih trupa na teritoriji Ukrajine.

„Ne pregovaramo sa našim partnerima u vezi sa angažovanjem njihove vojske na teritoriji Ukrajine. Ako je Ukrajina u NATO, onda je to za nas najmoćnija garancija bezbednosti. I shodno tome, mislim da ćemo primeniti 5. amandman ako se to desi. Iako, prema onome što vidimo, Ruska Federacija ne napada nijednu od zemalja koje su u NATO-u “, rekao je ukrajinski lider.

On tvrdi da je Severna Koreja isporučila oko 1,5 miliona artiljerijske municije i nastaviće da isporučuje oružje Rusiji.

"Broj isporučenih raketa je nepoznat, ali je Rusija definitivno upotrebila severnokorejske rakete za udar na Ukrajinu", rekao je Zelenski, prenosi Tanjug.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading