Ukrajina
Foto: Alo/Shutterstock

Sve više Ukrajinaca izbegava mobilizaciju tako što se kriju, ili pokušavaju da potplate regrutere kako bi ih "preskočili". U isto vreme, komandanti na bojnom polju se žale da imaju premalo vojnika, kao i da su oni premoreni i ranjeni.

Dok sukob sa Rusijom ulazi u treću godinu, politički osetljivo pitanje - da li će Ukrajina moći da mobiliše dovoljan broj vojnika - postaje sve problematičnije.

Kako navodi britanski list, nedostatak vojnika je problem koji "samo Ukrajina može da reši", a vlasti u toj zemlji se muče da pronađu balans između ubeđivanja i prisiljavanja potencijalnih regruta da pristupe oružanim snagama.

Ukrajinski parlament je razmatrao uvođenje novog zakona kojim bi se smanjila granica za regrutaciju sa 27 na 25 godina, čime bi se broj potencijalnih regruta povećao za oko 400.000. Ipak, predlog je izuzetno nepopularan, što je uplašilo mnoge poslanike.

Ukrajinski vojnik koji se borio u blizini Avdejevke, koji je ruska vojska nedavno zauzela, za "Independent" kaže da je ruskih vojnika na tom delu fronta pet puta više.

"Mi smo skoro potpuno poraženi", rekao je vojnik koji se predstavio kao Dima.

Oko 800 kilometara zapadnije, jedan četrdesetdvogodišnjak se krije u svom domu nedaleko od Kijeva. "Osećam određenu krivicu zato što sam muškarac... Ne osećam se slobodno", rekao je čovek koji se predstavio kao Andrej, i koji pokušava da izbegne mobilizaciju.

Procenjuje se da desetine hiljada muškaraca širom zemlje takođe pokušava da pobegne od odlaska na front, kako u zemlji tako i u inostranstvu.

Pošto nema dovoljno novih regruta, ukrajinski vojnici na frontu ne dobijaju dovoljno odmora između rotacija. Čak i kada dođu novajlije, njih je obično premalo, loše su obučeni i prestari, piše "Independent".

Oficiri svedoče da nemaju dovoljno vojnika za ofanzive, kao i da ih je jedva dovoljno za odbranu položaja koje još uvek drže.

Brigade koji bi trebalo da imaju 3.000-5.000 vojnika obično su popunjene tek 75 odsto, rekao je ukrajinski poslanik Vadim Ivčenko. Neke od njih imaju tek 25 odsto popunjenosti.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading