NAJAVLJUJE SE KOŠMAR ZA RUSIJU! NATO daje zeleno svetlo, svet strahuje od ovog poteza
Foto: Alo/Foto: Alo! Ilustracija A.V.

A sada je šef NATO-a izrekao rečenicu koja predstavlja ozbiljan presedan.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg dao je intervju za Radio Sloboda u Briselu u kojem je izneo svoje viđenje daljeg toka rata u Istočnoj Evropi, a zanimljivo je i njegovo viđenje uloge aviona F-16 u tome.

Na pitanje kada će Ukrajina moći da rasporedi borbene avione F-16, Stoltenberg je rekao da se to ne može reći. On je ponovio da ih svi saveznici Ukrajine žele tamo što je pre moguće, ali je rekao da će performanse F-16 biti bolje ako piloti budu dobro obučeni, a posade za održavanje i drugo pomoćno osoblje dobro pripremljene, piše Radio Sloboda.

"Tako da mislim kako treba slušati vojne stručnjake da bismo znali kada će saveznici biti spremni da počnu slanje i isporučivanje F-16. Što pre, to bolje", rekao je on.

Ukrajina je aktivno tražila borbene avione američke proizvodnje F-16 kako bi se suprotstavila ruskoj vazdušnoj nadmoći. U avgustu su Sjedinjene Države odobrile slanje F-16 u Ukrajinu iz Danske i Holandije čim se završi obuka pilota.

Svaki saveznik će odlučiti da li će isporučiti F-16 Ukrajini, a saveznici imaju različite politike, rekao je Stoltenberg.

"Uključujući napade na legitimne ruske vojne ciljeve van Ukrajine"

Ali u isto vreme, rat u Ukrajini je rat agresije, rekao je on, i Ukrajina ima pravo na samoodbranu, uključujući napade na legitimne ruske vojne ciljeve van Ukrajine, rekao je Stoltenberg.

Od početka rata u Ukrajini, saveznici nerado šalju oružje koje bi moglo da dostigne ciljeve u Ukrajini. Značajno je da je šef NATO-a ovom izjavom napravio veliki presedan, prenosi Jutanji.hr.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading