Ukrajina
Foto: Alo/Shutterstock

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski kaže da je situacija na fronu "izuzetno teška", a da Rusija koristi kašnjenje pomoći Ukrajini. 

Ukrajinske odbrambene snage odbile su 53 ruska napada na pet sektora, četiri pokušaja ofanzive u dva sektora i još pet juriša na levu obalu Dnjepra, saopštio je Generalštab Oružanih snaga Ukrajine, prenosi Ukrinform.

Generalštab Ukrajine je tokom prethodnog dana izvestio o 70 borbenih sukoba na prvim linijama fronta. Saopšteno je da je operativna situacija na istoku i jugu je "izazovna".

Ruske snage su u potpunosti zauzele fabriku koksa u Avdejevki, prenose ruske agencije pozivajući se na ministra odbrane, prenosi Rojters.

Kanada šalje Ukrajini više od 800 dronova koji su potrebni da otkrije i identifikuje ciljeve kritične za ukrajinsku borbu, saopštio je kanadski ministar odbrane Bil Bler.

Američki predsednik Džo Bajden voljan je da se sastane sa predsednikom republikanskog Predstavničkog doma Majkom Džonsonom, kako bi razgovarali o zakonu o finansiranju ukrajinskog rata protiv Rusije. Mađarska neće staviti veto na uvođenje novih sankcija Rusiji.

Raketne trupe Ukrajine pogodile su jedno rusko komandno mesto, četiri skladišta municije i pet artiljerijskih jedinica, saopštile su odbrambene snage Ukrajine.

Uništena su dva ruska aviona – lovac-bombarder Su-34 i lovac Su-35S, objavio je na Aleksandar Pavljuk, novi načelnik ukrajinskih kopnenih snaga.

BONUS VIDEO

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Kraj bloga

„TIGROVI“ UNIŠTAVAJU UKRAJINSKE ORUŽANE SNAGE Haos na frontu (VIDEO)

 

 

PANIKA U UKRAJINI Sirene za vazdušnu opasnost odjekuju

U osam regiona Ukrajine i Kijeva proglašena je uzbuna za vazdušni napad. Ovo su preneli lokalni mediji.

 Ranije je postalo poznato da su snage PVO u noći 20. februara uništile tri bespilotne letelice Oružanih snaga Ukrajine (AFU) iznad Brjanske oblasti.

UKRAJINA JE NA IVICI Amerika ima plan?

Poraz ukrajinskih oružanih snaga na bojnom polju izgleda sve neizbežnije – vojsci je preko potrebna strana pomoć.

Zelenski treba da ostane, smatra većina Ukrajinaca

Prema istraživanju Kijevskog međunarodnog instituta za sociologiju, 69 odsto građana Ukrajine smatra da bi Volodimir Zelenski trebalo da bude predsednik do kraja vanrednog stanja.

Studija je pokazala da 15 posto građana insistira na održavanju izbora, a da je 11 odsto za izmenu zakona i održavanje izbora tokom vanrednog stanja.

Zelenski i Putin

Tanjug/ AP

 

 

Ukrajinska vojska gađala zgradu biblioteke u Donjecku

U napadu na Donjeck, ukrajinska vojska je pogodila zgradu biblioteke i ima žrtava, javio je dopisnik RIA Novosti.

Očevici su rekli da su najmanje četiri osobe ranjene, a da je jedna izvučena iz ruševina.

Rusija pokrenula novi krivični postupak protiv brata Alekseja Navaljnog

Ministarstvo unutrašnjih poslova Rusije pokrenulo je novi krivični postupak protiv Olega, brata preminulog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog i stavilo ga na poternicu.

Ruske agencije za sprovođenje zakona nisu precizirale po kom članu krivičnog zakona je pokrenut slučaj protiv Olega Navaljnog, prenosi TASS. On je 2014. bio osuđen na 3,5 godina zatvora zbog optužbe za prevaru.

Pet osoba ubijeno u napadu na Sumi

Pet osoba ubijeno je u današnjem ruskom napadu dronovima na stambenu zgradu u regionu Sumi, na severu Ukrajine, dok povređenih ima u ukrajinskom granatiranju Donjecka, javljaju ukrajinska i ruska strana.

"U severnom regionu Sumi pogođena je stambena zgrada, ubijeno je pet osoba - majka sa dva sina i njihovi rođaci", saopštila je regionalna vojna administracija na Telegramu. Ukrajinska vojska je ranije saopštila da je Rusija pokrenula napad na Ukrajinu sa 23 drona tipa "šahed" i da je protivvazdušna odbrana uništila sve.

Žena uhapšena u Rusiji zbog izdaje

Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) privela je ženu sa dvojnim rusko-američkim državljanstvom u gradu Jekaterinburgu na Uralu pod sumnjom da je počinila akt izdaje i prikupljala sredstava za ukrajinske oružane snage, saopštila je pres služba FSB.

"Žena starosti 33 godine nastanjena u Los Andjelesu prikupljala je sredstva za ukrajinsku organizaciju, ali krajnji korisnik je bila ukrajinska vojska", navodi FSB. 

Lukašenko: Stavili smo u upotrebu S-400 i "iskandere"

Predsednik Aleksandar Lukašenko izjavio je da Belorusija jača svoj vojno-tehnički potencijal i da su u upotrebu stavljeni najnoviji beloruski višecevni raketni sistemi "polonez-m" dometa do 300 kilometara, kao i dva protivvazdušna raketna diviziona S-400 i dva diviziona raketnih sistema "iskander-m".

EU produžila sankcije Rusiji još godinu dana

Savet Evropske unije odobrio je produženje sankcija Rusiji u vezi sa sukobima u Ukrajini do 24. februara 2025. godine, objavio je zvanični list EU.

"Odluka (o produženju restriktivnih mera) važiće do 24. februara 2025. godine“, navodi časopis i dodaje da stupa na snagu sledećeg dana nakon objavljivanja.

Dvoje poginulih u ruskom napadu na Konotopski okrug

U napadu ruskih trupa na opštinu Nova Sloboda, Konotopskog okruga u Sumskoj oblasti poginule su dve osobe, saopštila je na Fejsbuku Regionalna vojna uprava Ukrinform.

Švedska odobrila novi vojni paket pomoći Ukrajini vredan preko 7 milijardi kruna

Švedsko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da će Ukrajini donirati vojnu pomoć u vrednosti od oko 7,1 milijardu švedskih kruna (682 miliona dolara), uključujući prenos opreme i trasfer novca za nabavke oružja.

U saopštenju se navodi da je najnoviji paket 15. tranša švedske pomoći Ukrajini i najveća pojedinačna pomoć do sada, prenosi Rojters.

 

Šmihal: Ukrajini potrebne rakete dugog dometa i artiljerijska municija

Ukrajinski premijer Denis Šmihal izjavio je danas da su njegovoj zemlji potrebne rakete dugog dometa i artiljerijska municija da bi zaustavila rusku invaziju.

Govoreći na konferenciji za novinare dan nakon konferencije u Tokiju posvećene rekonstrukciji Ukrajine, Šmihal je izrazio očekivanje da će američki paket pomoći koji je u zastoju u Kongresu ipak biti odobren, prenosi AP. Prema njegovim rečima Ukrajina ima savremenu opremu, obučava vojnike i bori se po standardima NATO uz apsolutnu podršku evropskih zemalja i Sjedinjenih Država, međutim ukrajinskim snagama na prvim linijama fronta potrebno je više raketa dugog dometa za protivvazdušnu odbranu od napada Rusije.

Uništeni dronovi iznad Brjanske i Kaluške oblasti

Ruski sistemi protivvazdušne odbrane uništili su ukrajinske bespilotne letelice iznad Brjanske i Kaluške oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane .

- 20. februara, oko 08.00 časova po moskovskom vremenu, zaustavljen je pokušaj kijevskog režima da izvede teroristički napad pomoću bespilotnih letelica tipa aviona na objekte na teritoriji Ruske Federacije. Dežurni PVO sistemi presreli su jednu ukrajinsku bespilotnu letelicu. nad teritorijom Brjanske oblasti , a jedan je uništen nad teritorijom Kaluške oblasti - saopštilo je ministarstvo.

Prethodno su tri ukrajinska aviona oborena iznad Brjanske oblasti.

Teške borbe za Rabotino

U pravcu Hersona nema promena, pri pokušaju iskrcavaanja na levu obalu ponovo su potopljeni čamci Oružanih snaga Ukrajine.

Oružane snage Rusije razvijaju aktivnost u sektoru Zaporožja. Dolaze teške borbe za Rabotino, obe strane su “zagrizle” da zauzmu, odnosno odbrane pozicije. Do sada je poznato da je ruska vojska, u žestokim borbama, stigla do geografske periferije sela sa zapada, juga i jugoistoka. Odnosno, sa tri strane jurišaju na položaje Oružanih snaga Ukrajine. Proboj je takođe zabeležen u Verbovom.

Kadirov: Jedan korak smo bliže pobedi

Šef Čečenske Republike Ramzan Kadirov rekao je nakon zauzimanje Avdijivke da Rusija još većim koracima ide ka Kijevu.

- Avdjivka je još jedan korak ka pobedi. Mislim da ćemo nastaviti da idemo napred velikim koracima do Kijeva - rekao je Kadirov novinarima.

Kadirov je naglasio da su ukrajinske snage "pucale na civile u Donbasu" iz Avdijivke i da je bilo veoma važno da se preuzme kontrola nad tim naseljem koje se nalazi severno od Donjecka.

Vazdušna opasnost u Kijevu i nekoliko regiona u Ukrajini

 

U glavnom gradu i nekoliko regiona Ukrajine jutros je  objavljena vazdušna opasnost, izvestilo je Vazduhoplovstvo Oružanih snaga Ukrajine, prenosi Ukrinform.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading