Poruka Kijevu
Foto: AP/Hassan Ammar (STF)

 „Ne verujem da ljudi na visokim političkim nivoima, kao ni javnost, shvataju ozbiljnost situacije i potrebu za radikalno drugačijim pristupom“, rekao je Borelj na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji.

„Ne možemo čekati još mesec dana do sastanka Saveta ministara spoljnih poslova. Za tri meseca, ishod će već biti odlučen na bojnom polju.“

Borelj je kritikovao EU zbog oklevanja u isporuci novih vrsta oružja Ukrajini, tvrdeći da bi situacija na terenu mogla biti drugačija da je blok bio odlučniji.

„Industriji su potrebne narudžbine, ali budućnost ovog sukoba će odrediti bespilotne letelice i veštačka inteligencija“, istakao je Borelj.

Ova izjava dolazi nakon što je Borelj ranije upozorio da je EU iscrpila svoje zalihe oružja i da nema „čarobni štapić“ za snabdevanje Kijeva dodatnom municijom.

Nedostatak municije je ozbiljan problem za ukrajinske snage, što su potvrdili i narodni poslanik Jegor Černev i ministar odbrane Ukrajine Rustem Umerov.

Černev je opisao situaciju na frontu kao „kritičnu“, dok je Umerov u pismu kolegama iz EU naglasio da ukrajinska vojska očajnički pati od nedostatka municije, dodajući da ruske snage svakodnevno utrostručuju njenu potrošnju.

S obzirom na ove alarmantne vesti, očekuje se da će EU i druge zapadne zemlje hitno preispitati svoj pristup podršci Ukrajini, kako bi se osigurala njena odbrana i očuvala njena nezavisnost.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading