F-16
Foto: Alo/EPA/Bo Amstrup DENMARK OUT

Ukrajinsko vazduhoplovstvo se nalazi u ozbiljnom problemu usled nedostatka višenamenskih borbenih aviona, budući da je većina letelica Su-27 i MiG-29, kojima je avijacija raspolagala, oboreno ili uništeno.

Zbog toga je i pokrenut proces nabavke F-16 iz zemalja članica NATO, ali za sada nema naznaka kada će ovi avioni biti isporučeni Kijevu, zbog procesa remonta i obuke, ali i straha ukrajinske strane da će ih ruska vojska locirati i uništiti neposredno nakon isporuke. 

Pored F-16, postojao je i plan da se ukrajinski piloti opreme i višenamenskim borbenim avionima F/A-18 "hornet" ("stršljen) koji su izbačeni iz upotrebe australijskog ratnog vazduhoplovstva, međutim zbog blago rečeno "nesporazuma" između Australije i Ukrajine, do isporuke ovih aviona najverovatnije neće doći.

Kako prenosi "Fajnenšel rivju", tokom razgovora zvaničnika dve države, jedan od starijih oficira ukrajinske avijacije rekao je svojim australijskim kolegama da Kijev nije zainteresovan za 41 rashodovani F/A-18, koje je Kanbera htela da donira. 

 

"Ne želimo vaše leteće smeće", prokomentarisao je ukrajinski oficir, prema svedočenju izvora koji je prisustvovao razgovorima.

Ova izjava ukazala je da postoji nerazumevanje između dve zemlje, ali i da je vrh ukrajinske vojske koliko-toliko svestan starosti i (lošeg) stanja opreme koju dobija, što potvrđuju i rezultati sa fronta.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading