Volodimir Zelenski
Foto: EPA/EPA

Zapadne zemlje su nedugo pre početka sukoba u Ukrajini 2022. godine savetovale ukrajinskom lideru Vladimiru Zelenskom da formira vladu u egzilu, piše njegov biograf, novinar američkog magazina „Tajm“ Sajmon Šuster.

- Na dan obraćanja Zelenskog na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji 19. februara 2022. godine, nekoliko zapadnih lidera mu je predlagalo da se ne vraća u Kijev i da počne da formira vladu u egzilu“, piše Šuster u knjizi „Šoumen“(The Showman), posvećenoj Zelenskom. Odlomke iz knjige objavio je ruski portal RBK.

Međutim, kako tvrdi Šuster, predlog da beži iz zemlje pojačao je kod Zelenskog utisak da su ga otpisali čak i njegovi najbliži saveznici.

„To ga je, čini mi se, ljutilo“, piše novinar.

Uoči govora u Minhenu, Zelenski je imao sastanak sa američkom delegacijom na čelu sa potpredsednicom Kamalom Haris. Tada su, po rečima učesnika sastanka, Amerikanci saopštili da je „invazija neizbežna“.

Šuster navodi da se ukrajinska delegacija u Minhenu uverila da su neki njeni zapadni saveznici bili sigurni u neizbežan poraz Ukrajine i, prema procenama ukrajinske strane, naginjali su ka tome da Kijev i Moskva sklope dogovor pod ruskim uslovima.

Podsećamo, strani mediji sve češće pišu da su SAD i EU sve umornije od ukrajinske krize, te da slabi podrška Zelenskom. Prema navodima televizije „En-Bi-Si“, američki i evropski zvaničnici već razgovaraju sa kijevskim vlastima o mogućim posledicama mirovnih pregovora sa Rusijom, uključujući i ono od čega će Ukrajina možda morati da odustane da bi postigla dogovor, piše Sputnjik.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading