URSULA ZEPENILA Rat ne sme da stane: Dajte još za Ukrajinu
Foto: AP/Tanjug/Ap

"Evropska komisija će tokom belgijskog predsedavanja EU raditi na prioritetima, od kojih je jedan podrška Ukrajini. Svi smo videli nedavne brutalne ruske vazdušne napade na civilne ciljeve u Ukrajini. Zbog toga, nakon istorijske odluke da počnemo pristupne pregovore sa Ukrajinom, moramo hitno da krenemo napred ka stabilizaciji naše finansijske pomoći ovoj zemlji“, naglasila je Ursula fon der Lajen na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Belgije Aleksandrom De Kroom u Briselu.

Ona je navela da će Evropska komisija Evropskom savetu predstaviti operativna rešenja koja će omogućiti liderima Evropske unije da se dogovore o stvaranju Ukrajinskog fonda.

Tokom predsedavanja, dodala je, Belgija će imati ključni zadatak da ovaj politički sporazum što pre sprovede kroz pravne procedure u Savetu EU i Evropskom parlamentu.

Predsednica Evropske komisije je podsetila da je stvaranje ukrajinskog fonda centralni element višegodišnjeg budžeta EU, ali ne i jedini.

"Posebno, tokom belgijskog predsedavanja, EU treba da obrati pažnju na postizanje drugih političkih prioriteta, posebno u oblasti regulisanja migracija, održanju konkurentnosti evropske privrede i prevazilaženju finansijskih posledica povezanih sa pandemijom", istakla je Fon der Lajen, prenosi Ukrinform.

Belgijski premijer je rekao da sada, više nego ikada ranije, građani Evrope gledaju na Evropsku uniju sa jasnim očekivanjima  u smislu zaštite, blagostanja i u smislu pripreme za budućnost.

"Takva zajednička budućnost Evrope podrazumeva, naravno, i Ukrajinu u njenom srcu. To je najbolja garancija naše buduće kolektivne stabilnosti i bezbednosti bezbednosti za stanovništvo Ukrajine, ali i za kolektivnu bezbednost evropskog stanovništva“, rekao je predsednik belgijske vlade.

On je napomenuo da će nakon istorijske decembarske odluke Evropskog saveta da otpočne pregovore o članstvu u EU sa Ukrajinom i Moldavijom, belgijsko predsedavanje raditi na formatu takvih pregovora, kao i da će doprineti procesima unutrašnje transformacije same Evropske unije. 

Specijalni vanredni sastanak Evropskog saveta biće održan u Briselu 1. februara 2024. radi rešavanja pitanja budžeta i nastavka finansijske pomoći Ukrajini.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading