Snajperista
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

U proleće, lišće je ometalo vidno polje snajperista; leti, temperaturne varijacije su zavaravale detektor izvora toplote; a u jesen je vetar duvao previše, piše Tajms. Ali, dolazak hladnijih meseci - kada drveće više ne nudi nikakvu zaštitu osim sporadičnih nakupina imele i ljudskih tela bljeskaju izdajnički narandžastim svetlom u njenim očima - značilo je da su joj uslovi sada naklonjeni. Pogotovo što se čini da Rusi nameravaju da u napad pošalju loše obučene vojnike.

Elitni ukrajinski snajperista lovi naivne Ruse

Poznata kao Kukavica zbog svoje navike da sedi visoko iznad bojnog polja, snajperistkinja je znala da će četiri preostala ruska vojnika morati da pretrče čistinu da bi stigli do bezbednog obližnjeg šumarka. Sve što je trebalo da uradi je da čeka.

Ukrajinska tročlana ekipa, koju su činili Kukavica, njen komandant i posmatrač Džekson, i još jedan snajperista sa kojim je smenjivala noćne smene, čekala je 48 sati. Izgled šlema i torza, vidljive mete, zahtevao je trenutak smirenja. Bio je vetrovit dan. Na nesreću ruskog vojnika, 32-godišnja Kukavica, fotograf u Kijevu pre rata, dobro je proračunala.

- Za metak koji putuje 300 metara može biti potrebno čak šest metara podešavanja. Kada fotografišem, čekam trenutak kada subjekt izrazi emociju. Kada radim kao snajperista, samo čekam pravi trenutak da pucam - rekla je Kukavica.

Povukla je obarač svoje prilagođene puške, čija je cev bila obojena mat sivom bojom.

- Nije kao u filmovima. Nije bilo fontane krvi. Videla sam ga kako pada. Onda je prestao da se kreće - objasnila je ona.

Videvši kako je njihov drug poginuo, ostali kao da su bili paralizovani od straha. Posle toga su ih ukrajinski pešaci u pratnji borbenog vozila Bredli lako eliminisali – još jedan primer dodatne vrednosti snajperista na bojnom polju kroz strah koji izazivaju.

Prema američkim obaveštajnim podacima, Rusija je žrtvovala 13.000 ljudi u pokušaju da zauzme Avdijevku, rudarski grad u blizini Donjecka koji je bio u centru nedavnih borbi. Kukavica je dobila zadatak da brani Stepove, jedno od sela na severu koje sprečava opkoljavanje grada.

Letnja kontraofanziva je propala

Ukrajinska letnja kontraofanziva nije uspela da pomeri front prema Azovskom moru kako se očekivalo, a predsednik Vladimir Putin nestrpljivo je da ruskoj javnosti predstavi još jednu pobedu pre martovskih izbora. Radne snage mu ne nedostaje.

Ukrajinske trupe su se ukopale oko Avdijevke i koriste svoju odbrambenu prednost da nanesu što je moguće više žrtava talasima neprijateljskih vojnika. Valerij Zalužni, glavnokomandujući ukrajinske vojske, predložio je povlačenje iz Avdijevke ako gubici postanu preveliki, ali je do tada odlučan da neprijatelju nanese maksimalan bol.

Kukadu je zadatak odbrane sela mnogo lakši nego tokom ofanzive oko Robotina prošlog leta. Ali Rusi i dalje dolaze, uključujući nenaoružane muškarce koji idu u očigledno samoubilačke misije, noseći plastične kese sa vodom i hranom za svoje drugove.

Kukavica nije jedina koji učestvuje u borbama protiv Rusije. Posle lekara, snajperista je pozicija sa najravnopravnijom polnom zastupljenošću u ukrajinskoj vojsci. Sovjetski Savez se oslanjao na žene snajperiste u odbrani domovine tokom Drugog svetskog rata. Najpoznatija među njima bila je Ljudmila Pavličenko, Ukrajinka poznata kao "Dama Smrt".

Prozvana američkim medijima tokom propagandne turneje po SAD, gde su je novinari pitali da li se našminkala u borbi, Pavličenko je zabeležila 309 ubistava tokom opsade Odese i Sevastopolja, što je čini jednom od najsmrtonosnijih snajperista u istoriji.

- Pokosili smo hitlerovce kao zrelu pšenicu - rekla je Pavličenko.


Kukavica, sićušna figura čiji su pokreti uvek oštri i promišljeni, ima sličan način razmišljanja.

- Da bi bio dobar snajperista, moraš biti izdržljiv. Žene su strpljivije od muškaraca. ljudi. Čekamo da dođe neprijatelj - ukazala je ona.

Za razliku od urbanih bitaka kao što je Staljingrad, ukrajinski snajperisti se retko upuštaju u duele sa svojim protivnicima, radije pozivajući na artiljerijske udare nego da izazivaju Ruse da pucaju. Prošle nedelje su dva ukrajinska vojnika ubili ruski snajperisti u Avdijevki kada su otišli ​​da zapale cigaretu.

Kukavica je obožavatelj Ljudmile Pavličenko, ali nevoljno prihvata isti nadimak i ismeva neke priče o herojskim snajperistima, poput one gde su sa dva kilometra pucali veverici u oko.

Više voli trezven prikaz Krisa Kajla, američkog snajperista čija je tragična priča ispričana u filmu Klinta Istvuda nagrađenom Oskarom u kojem glumi Bredli Kuper.

- To je manje razmetanje. Više se tiče njegovog života - zaključila je Kukavica za Tajms.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading