CRNO I CRNJE Srđa Trifković o dva moguća ukrajinska scenarija - truli kompromis ili opasnost od velike eskalacije
Foto: Shutterstock/Alo ilustracija

Ključno je pitanje da li će Rusija opet prihvatiti neki truli diplomatski sporazum, poput Minska jedan i Minska dva. Nadam se da sada već imaju dovoljno iskustva sa svojim zapadnim tzv. partnerima da budu svesni da bi bilo kakvi pregovori u ovom času imali samo za cilj da spreče poraz ukrajinskih oružanih snaga koje je sada na pomolu.

Ovo je rekao dr Srđa Trifković, profesor Fakulteta političkih nauka u Banja Luci, istoričar, pisac i spoljnopolitički komentator na javnoj tribini “Ishod rata u Ukrajini: ključ sudbine sveta“ koja je održana u Muzeju Hercegovine u Trebinju.

„S druge strane ako iscrpljena i nedovoljno snabdevena ukrajinska vojska koja sada poziva pod oružje poslednje rezerve regruta bude potučena do kraja i Rusi budu izgledno na putu ka Poljskoj, Mađarskoj i Slovačkoj granici, postoji i opasnost da Zapad opasno eskalira sukob, jer bi to bio težak udarac koji bi predstavljao možda i početak kraja samog NATO saveza“, istakao je Trifković.

On je dodao da treća i možda najgora varijanta za sve bi bila da se ova sitaucija ponovo otegne.

„I da ponovo dođe do potpuno statičnih linija razdvajanja i do situacije gde de fakto imamo jedan konflikt kome se kraj uopšte ne nazire ni na vojnom, ni na diplomatskom planu“, naveo je Trifković, prenosi Radio Trebinje.

Javnu tribinu su organizovali Udruženje “Hercegovac" iz Trebinja u saradnji sa Muzejom Hercegovine Trebinje.  

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading