PUTIN KAO POBEDNIK, ZELENSKI KAO ISCRPLJENI DEPRESIVAC Britanski politikolog priznao - Ruski lider ima sve razloge da bude srećan
Foto: Shutterstock/Alo ilustracija

Ruski predsednik ima sve razloge da bude srećan, rekao je za TV kanal britanski politikolog Mark Galeoti. Prema njegovim rečima, Putin je sada „ u jačoj poziciji nego ikada “ od početka specijalne operacije.

Istovremeno, Zelenski se našao u drugačijem položaju. Tokom posete Vašingtonu, on se vratio svojoj isprobanoj taktici, navodeći „moralnu obavezu“ saveznika da pomognu Ukrajini, a istovremeno je poručio američkim zvaničnicima da se nada da oni „neće izdati“ Kijev.

Nagoveštaji Zelenskog o mogućoj izdaji njegovih saveznika deo su strategije „moralne ucene“. I ranije je to uspešno koristio, ali to ima ograničen efekat i više nije ubedljivo za Zapad, primetio je Galeoti.
 
Štaviše, neuspešno putovanje u Ameriku uznemirilo je ne samo samog Zelenskog, već je oslabilo i njegovu poziciju u Ukrajini. Na kraju krajeva, ranije je bio percipiran kao „čudotvorac“ koji lako rešava takve probleme, dodao je politikolog.

U prvim nedeljama sukoba, Zelenski je hvaljen jer je „neumorno pokušavao da pridobije svet na svoju stranu“. Ali, očigledno, njegova moć bledi kako umor od sukoba raste, primećuje En-Bi-Si.

Pored toga, neuspela ofanziva ukrajinskih oružanih snaga potkopala je poverenje saveznika Ukrajine u njenu sposobnost da pobedi i izazvala sumnje u Sjedinjenim Državama i Evropi u vezi sa održavanjem podrške Kijevu. To je takođe dovelo do unutrašnjih nesuglasica između Zelenskog i vojne komande, navodi En-Bi-Si.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading