Ukrajina
Foto: Alo/Alo!ilustracija/M.LJ

Evropska komisija odobrila je prebacivanje poslednje tranše iz ovogodišnjeg makrofinansijskog programa pomoći za Ukrajinu, u iznosu od 1,5 milijardi evra.

Međutim, zbog protivljenja Mađarske, Evropska unija nije uspela da postigne dogovor o novoj pomoći Ukrajini u iznosu od 50 milijardi evra.

Nakon samita u Briselu, francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da je spreman da obnovi dijalog sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Nisam promenio broj telefona, poručio je Makron.

Na frontu najviše okršaja je u pravcu Avdejevke, a borbe se vode i u pravcu Kupjanska, Limana, Bahmuta, Zaporožja, Melitopolja. Rusija je ponovo napala Ukrajinu dronovima "šahid", a koristila je i rakete "kinžal", saopštavaju ukrajinske vojne vlasti.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Kraj bloga

Ovo do sada nije zabeleženo! (VIDEO)

 Ruska raketa brzinom PREKO 5 MAHA uništila MiG-29

 

Huti uz posredovanje Omana vode pregovore o svojim operacijama u Crvenom moru

Jemenski pobunjenici Huti počeli su pregovore sa međunarodnim stranama uz posredstvo Omana o svojim operacijama u Crvenom i Arapskom moru, saopštio je portparol Huta Mohamed Abdel-Salam.

Huti će nastaviti da gađaju izraelske brodove ili brodove koji plove ka Izraelu dok se agresija i opsada Gaze ne okončaju, rekao je Abdel-Salam, prenosi Rojters.

Ranije danas, Holandija je objavila da njeni teretni brodovi, za sada, neće ploviti Crvenim morem zbog rizika od napada Huta, preneo je Tanjug.

Brifing MO Rusije: Veliki gubici OSU u ljudstvu i tehnici

U protekla 24 sata ruske trupe su odbile 16 napada ukrajinskih oružanih snaga, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Na Krasnolimanskom, Donjeckom, Zaporoškom i Hersonskom pravcu ruska vojska je porazila neprijateljsko osoblje;

Gubici ukrajinske vojske iznosili su do 630 vojnika, tenk, dva borbena vozila pešadije, 15 oklopnih vozila, dva topa D-30 i dva topa D-20, haubice Msta-B;

U Hersonskoj oblasti uništeno je skladište municije Oružanih snaga Ukrajine;

Tokom kontrabaterijske borbe, ruska vojska je pogodila tri haubice Msta-B, dva topa D-30 i dva topa D-20, kao i tri samohodne artiljerijske jedinice Gvozdika;

Avijacija Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije oborila je helikopter Mi-8 Vazduhoplovnih snaga Ukrajine u oblasti Orehov u Zaporoškoj oblasti;

Sistemi protivvazdušne odbrane i elektronskog ratovanja odbili su pokušaj režima u Kijevu da pokrene masivan napad dronom na ciljeve na Krimu;

Ukupno je tokom dana oboreno 49 dronova i deset raketa višecevnih raketnih sistema HIMARS, Uragan i Alder.

Ruski helikopteri u akciji (VIDEO)

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je snimak grupe ruskih helikoptera koja izvodi precizne i direktne udare na položaje ukrajinskih snaga na pravcu Krasnog Limana.

 U grupi su bili helikopter Ka-52 (Aligator), borbeni helikopter Mi-35M i višenamenski helikopter Mi-8, u pratnji specijalista grupe za traganje i spasavanje i grupe za vatrogasnu podršku.

 

 

Dali su "zeleno svetlo": Belgija šalje novi paket pomoći Ukrajini

Belgijska savezna vlada dala je zeleno svetlo za devetnaesti paket obrambene pomoći Ukrajini, koji uključuje komplete za balističku zaštitu i veliki broj generatora, saopštila je danas ministarka odbrane Ludivine Dedonder. "Novi paket pomoći koji uključuje pancirne prsluke namenjene za zaštitu ukrajinskog stanovništva i vojnika, zajedno s generatorima, stići će na izričit zahtev Ukrajine", rekla je Dedonder, prenosi agencija Belga.

Kozački ples s mačevima na frontu (VIDEO)

 

https://t.me/vestisafronta/24284

 

 

Ruski PVO sistemi odbili masovni napad dronova na Krim

Ruski protivvazduhoplovni sistemi odbili su pokušaj masovnog napada ukrajinskih bespilotnih letelica na Krim, svi dronovi su oboreni, saopštilo je u subotu Ministarstvo odbrane Rusije.

Iz ruskog vojnog resora je u petak uveče saopšteno da su ruski PVO sistemi uništili 26 ukrajinskih bespilotnih letelica iznd Krima. Tokom noći iznad poluostrva je uništeno još šest dronova.

Oboreno 30 od 31 drona kojima je Rusija napala Ukrajinu

Ukrajinska PVO oborila je 30 od 31 drona tipa "šahed" kojima je Rusija noćas napala Ukrajinu, saopštilo je Vazduhoplovstvo Oružanih snaga Ukrajine. Dronovi su uništeni iznad Dnjepropetrovske, Kijevske, Viničke, Černigovske, Sumske, Poltavske, Čerkaške, Hersonske, Zaporoške, Nikolajevske i Hmeljničke oblasti, prenosi Unian.

Silovit udar, ima mrtvih

Ukrajinska vojska je izvršila raketni napad "hajmarsima" na naselje Nova Majačka u Hersonskoj oblasti, u kome se dostavlja humanitarna pomoć, poginula su dva civila, dvoje je civila ranjeno, kao i nekoliko vojnika, saopštio je gubernator tog regiona Vladimir Saljdo.

Najvažnije s brifinga Ministarstva odbrane Rusije

 

Ruska avijacija je u rejonu grada Orehovo u Zaporoškoj oblasti uništila ukrajinski helikopter Mi-8. Ukrajinska vojska je u pravcu Donjecka izgubila 290 vojnika, odbijena su četiri napada protivnika.

Uništen je tenk, dva oklopna vozila, četiri automobila, dve haubice MSTA-B, haubica D-30, kao i dve samohodne haubice „gvozdika“.

U pravcu Kupjanska je odbijeno pet napada ukrajinske vojske, Kijev je izgubio 35 vojnika, uništena su četiri oklopna vozila, tri pikapa i haubica D-30.

Ukrajinska vojska je za 24 sata izgubila oko 100 vojnika u pravcu Krasnog Limana, uništeno je pet oklopnih vozila, četiri automobila, kao i haubica D-20.

Odbijena su dva napada ukrajinske vojske u pravcu Zaporožja gde je ukrajinska vojska izgubila oko 50 vojnika.

U pravcu Hersona ukrajinska vojska je izgubila oko 65 vojnika, uništeno je skladište s municijom.

Ruski PVO sistemi odbili masovni napad dronova na Krim

 

Ruski protivvazduhoplovni sistemi odbili su pokušaj masovnog napada ukrajinskih bespilotnih letelica na Krim, svi dronovi su oboreni, saopštilo je u subotu Ministarstvo odbrane Rusije.

Iz ruskog vojnog resora je u petak uveče saopšteno da su ruski PVO sistemi uništili 26 ukrajinskih bespilotnih letelica iznd Krima. Tokom noći iznad poluostrva je uništeno još šest dronova.

Ruski guverner: Predalo se šest ukrajinskih graničara

Šest ukrajinskih graničara predalo se ruskoj vojsci na granici Kurske oblasti, tvrdi guverner te ruske oblasti Roman Starovojt.

"Šest ukrajinskih graničara predalo se na granici Kurske oblasti", napisao je on na svom Telegram kanalu. Takođe je pozvao i druge ukrajinske vojnike da to učine, prenosi RIA Novosti.

"LOŠA ODLUKA" Orban o početku pregovora o pristupanju Ukrajine EU

Premijer Viktor Orban je, gostujući na mađarskom radiju Košut, detaljno objasnio svoj stav na samitu EU, gde je Mađarska odbila da donese odluke o pristupanju Ukrajine EU i stavila veto na pomoć Ukrajincima od 50 milijardi evra.

Vazdušna opasnost u nekoliko oblasti Ukrajine

Vazdušna opasnost objavljena je u Poltavskoj, Čerkaskoj i Kirovgradskoj oblasti Ukrajine, pokazuju podaci onlajn-mape Ministarstva za digitalnu transformaciju Ukrajine.

Peskov u intervjuu za NBC optužio SAD da produžavaju rat u Ukrajini

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov Peskov optužio je danas Sjedinjene Američke Države i Zapad da nepotrebno produžavaju rat u Ukrajini i da Kijevu šalju oprečne poruke o podršci koju će dobiti. On je okrivio Vašington što je bacio milijarde dolara američkih poreskih obveznika „u vetar“, pružajući vojnu i finansijsku pomoć Kijevu, što, kako je rekao, nije donelo napredak na bojnom polju.

„Morate da shvatite svoju odgovornost za ovo. Vi produžavate ovaj sukob. Kažete im - idite i umrite, daćemo vam dovoljno novca i dovoljno naoružanja, ali vi treba da poginete. A dobro znate da ne mogu da pobede", rekao je Peskov za En-Bi-Si njuz.

Ukrajinska artiljerija izvela 83 napada na Hersonsku oblast

Ukrajinska armija je tokom proteklog dana izvela 83 artiljerijska napada na levu obalu Hersonske oblasti, pod artiljerijskom vatrom se našlo 13 naselja, saopštio je novinarima izvor upoznat sa situacijom.

Na udaru artiljerije našla su se naselja Aljoški, Radensk, Korsunka, Staraja Zbrujevka, Gola Pristanj, Kradašinka, Maslovka.

Ukrajinske jedinice PVO gađaju ruske dronove iznad Kijeva

Ukrajinske jedinice protivvazdušne odrbane angažovane su usled napada ruskih bespilotnih letelica iznad Kijeva, saopštio je večeras gradonačelnik ukrajinske prestonice Vitalij Kličko.

Svedoci Rojtersa rekli su da su u glavnom gradu Ukrajine odjeknule eksplozije kada su ukrajinske protivvazdušne jedinice krenule u dejstvo.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading