RUSIJA ĆE GA SAMLETI Poljanski o poseti Zelenskog SAD: Koliko god oružja izmoli od Amerike...
EPA

"Ukrajinski režim, poput narkomana na samrti, danas preživljava isključivo zahvaljujući zapadnoj finansijskoj pomoći, koja se u velikoj meri odmah pokrade. I od snabdevanja oružja, koje nema značajnijeg uticaja na bojnom polju", pojasnio je.

To je postalo jasno i vodećim zapadnim vojnim ekspertima, ukazao je Poljanski na sednici Saveta bezbednosti.

Vojna pomoć Ukrajini je u stvari komercijalni projekat od kojeg koristi imaju SAD, objasnio je on i podsetio da i sami američki zvaničnici to priznaju i govore da zahvaljujući nastaloj situaciji doživljavaju procvat, dobijaju nova radna mesta, povećavaju poreske prihode.

Poslato oružje ni na koji način neće uticati na ispunjenje ciljeva Specijalne vojne operacije, istakao je Poljanski siguran da će ovoj priči sasvim sigurno doći kraj koji se neće svideti štićenicima režima Zelenskog.

"Kome isporučujete oružje, ako je sve manje Ukrajinaca spremno da pogine za antinarodni režim Zelenskog", upitao je Poljanski svoje zapadne kolege.

Danas je za ogromnu većinu stanovnika Ukrajine očigledno da bi primena Minskih sporazuma bila najbolje rešenje za Ukrajinu, koje bi, uz ponašanje demokratskog društva, omogućilo očuvanje međuetničkog mira i teritorijalnog integriteta, istakao je Poljanski.

Rusija u ovoj priči koja, kako kaže, podseća na američki ratni film, nije loš lik – u njoj je više od pet miliona građana Ukrajine našlo utočište od početka rata u Donbasu, dodaje Poljanski.

"A Ukrajincima postaje sve očiglednije da su godinama obmanjivani, da im je Rusija i sve rusko predstavljano kao neprijatelj, dok je njihov neprijatelj, zapravo, unutrašnji i ubrzano gura zemlju, i to onu koja je bila u najpovoljnijem ekonomskom i finansijskom položaju od svih postsovjetskih republika, do potpunog kolapsa i ekonomskog i političkog bankrota", pojasnio je ruski diplomata.

Ukrajinskog predsednika ruski zvaničnici često nazivaju diktatorom, a kako to ne bi šokiralo širu javnost, Poljanski je obrazložio, rekavši da pored progona jedine kanonske pravoslavne crkve u Ukrajini i svega ruskog, Zelenski progoni svakog ko slobodno misli, koristi ruske medije, ili čak samo ruski jezik, premda je njegov status sadržan u Ustavu Ukrajine.

BONUS VIDEO

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading