RUSIJA POSTAVILA ZAPADU SEDAM USLOVA "Sve što smo do sad čuli i videli samo je demagogija i licemerje"
EPA

Prvi je da se isključe iz sankcija isporuke ruskog žita i đubriva na svetska tržišta.

Drugi – da se ukinu sve prepreke za ruske banke i finansijske institucije koje opslužuju isporuke hrane i đubriva. Reč je, između ostalog, o uključivanju banaka u međunarodni sistem Svift.

Treći – treba da se obnove isporuke rezervnih delova za poljoprivrednu mehanizaciju i za industriju đubriva u Rusiju. Poljanski je rekao da je cena uvoznih rezervnih delova i opreme za ruske proizvođače porasla za 40%, te da „ukupni gubici iznose oko 1,6 milijardi dolara“.

Četvrti uslov je rešavanje svih pitanja sa brodarinom i osiguravanjem ruskih isporuka prehrambenih proizvoda, obezbeđivanjem kompletne logistike za isporuku hrane.

Peti uslov – da se obezbede nesmetani uslovi za proširenje isporuka ruskog đubriva, sirovina za njihovu proizvodnju, uključujući i obnavljanje rada cevovoda za amonijak Toljati-Odesa.

Šesti – treba deblokirati ruska sredstva koja su povezana sa poljoprivrednim sektorom.

I poslednji, sedmi uslov je da „prehrambeni sporazum“ ponovo bude humanitarnog karaktera, kao na početku. Kako je rekao Poljanski, on treba da radi u interesu siromašnih zemalja, a ne da bogate zemlje čini još bogatijim.

Čim svi ovi uslovi budu ispunjeni, Rusija će se vratiti prehrambenom sporazumu, poručio je on.

„Sve što smo do sad čuli i videli samo je demagogija i licemerje“, zaključio je Poljanski.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading