Ukrajina
Foto: Alo/Alo!ilustracija/M.LJ

U ruskom granatiranju grada Hersona na jugu Ukrajine i sela Ivanovke, ranjene su dve osobe, objavila je Hersonska regionalna državna uprava. Vojska Rusije napada i položaje ukrajinskih snaga oko Kupjanska i Avdejevke.

Tokom noći ukrajinska PVO oborila balističke rakete nad Kijevom. Napad dronovima "Šahed" na jugu Ukrajine.

Sa druge strane, američki predsednik Džozef Bajden pozvao je ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog na sastanak 12. decembra u Beloj kući kako bi razgovarali o ratu protiv Rusije i o podršci SAD.

Kijev tvrdi da je ukrajinska kontraofanziva nemoguća bez stalne vojne pomoći saveznika iz inostranstva tokom sledeće godine.

Nemačka će iduće godine moći da isporuči Ukrajini oko 200.000 komada artiljerijske municije, izjavio je generalni inspektor nemačkih oružanih snaga (Bundesver) Karsten Brojer. Ipak, nemački ministar odbrane Boris Pistorijus je naveo da EU neće moći da ispuni svoje obećanje o milion granata do marta 2024. godine.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je izjavio da su SAD i NATO direktno uključeni u sukob u Ukrajini, uključujući ne samo snabdevanje oružjem, već i obuku vojnika u Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Italiji i drugim zemljama.

BLOG UŽIVO

Stižu minolovci u Ukrajinu

 Velika Britanija saopštila je da ustupa Ukrajini dva broda minolovca britanske Kraljevske ratne mornarice i potvrdila da uspostavlja novu pomorsku odbrambenu koaliciju sa Norveškom kako bi bile ojačane ukrajinske pomorske operacije.

Britanska vojska je navela da ustupa dva minolovca klase "sandaun", koja će omogućiti Ukrajini da se bolje suprotstavi pretnji od ruskih podvodnih mina, sa ciljem da budu obnovljene ukrajinske izvozne rute preko Crnog mora, prenosi Rojters.

Orban i Zelenski razgovarali u Argentini o članstvu u EU

Mađarski premijer Viktor Orban i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski razgovarali su između 10 i 15 minuta i tom prilikom Orban mu je poručio da zemlje EU stalno razgovaraju o pitanju prijema Ukrajine u zajednicu, saopštio je Orbanov pres-sekretar Bertalan Havasi.

"Dvojica lidera su u nedelju razgovarala 10 do 15 minuta na marginama inauguracije predsednika Argentine", citirala je agencija reči predstavnika ukrajinske delegacije, prenosi RIA pozivajući se na Blumberg.

Britanija uspostavlja kancelariju za nadgledanje sprovođenja sankcija protiv Rusije

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva uspostaviće naredne godine Kancelariju za primenu trgovinskih sankcija, koja će kontrolisati da li privatne kompanije poštuju sankcije protiv Rusije, saopštilo je Ministarstvo za poslovanje i trgovinu.

Kancelarija britanske vlade moći će da kompanijama koje krše zakone, odnosno onima koje izbegavaju sankcije izvozom proizvoda u Rusiju preko trećih zemalja, izriče novčane kazne i prosleđuje krivične predmete na razmatranje britanskoj poreskoj, platnoj i carinskoj upravi

FSB: Sprečeno 18 "terorističkih" napada na Krimu

Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) saopštila je da je tokom ove godine sprečila 18 "terorističkih napada".

"Spriečeni napadi uključivali su pokušaje atentata na šefa Krima, kojeg je imenovala Moskva, Sergeja Aksjonova i bivšeg proruskog poslanika ukrajinskog parlamenta Olega Carjova", navodi FSB.

FSB ističe i da su privedena 18 agenata koji su radili za ukrajinske bezbednosne službe, kao i njihove saučesnike.

Zelenski: Iskren razgovor sa Orbanom

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da je u Argentini imao "iskren" razgovor sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

"Bilo je što je moguće iskrenije – i očigledno se radilo o našim evropskim poslovima", rekao je Zelenski u svom noćnom video-obraćanju objavljenom na Telegram kanalu.

 

Napad balističkim raketama na Kijev

Ukrajinski zvaničnici su saopštili da su snage PVO oborile rakete koje je Rusija lansirala na Kijev, a prilikom pada ostataka raketa četiri osobe su povređene.

Kako ističu, oko 4 sata ujutru lansirano je osam raketa na ukrajinsku prestonicu i sve su oborene.

U saopštenju ukrajinskih snaga navodi se i da je uništeno 18 dronova "šahed" na jugu zemlje

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading