Volodimir Zelenski
Foto: EPA/EPA

Elijah Vud, poznat po ulozi Froda Beginsa u "Gospodaru prstenova", pojavio se u jednom takvom videu, pozivajući predsednika Zelenskog da potraži lečenje od zavisnosti.

- Nadam se da možete da dobijete pomoć koja Vam je potrebna - rekao je Vud u lažnoj izjavi.

Manipulisani video snimci, uključujući pojavljivanja drugih poznatih ličnosti kao što su basista "System of a Down" Šavo Odadžijan, glumac Džon Makginli, glumac Din Noris, bivša žena Elvisa Prislija Prisila Prisli, glumica Kej Fleneri, pa čak i bokser Majk Tajson, distribuirani su na ruske društvene mreže i novinske kuće koje kontroliše država, navodi se u izveštaju "Njujork tajmsa".

Majkrosoftov centar za analizu pretnji izvestio je o ovoj kampanji dezinformacija, napominjući da je njen cilj bio da prikupi domaću podršku za rat. "Cameo" je, odgovarajući na incident, naveo da takvi video snimci krše njene smernice i da će preduzeti korake da ukloni problematičan sadržaj i suspenduje naloge ako se dokaže kršenje smernica aplikacije.

Ovaj inovativni pristup naglašava upornost i kreativnost Rusije u opravdavanju svojih akcija u Ukrajini. Iako je tačan izvor snimka i dalje neutvrđen, stručnjaci sugerišu da kampanja nosi obeležja ruskih tajnih informativnih operacija. Još jedna nedavna kampanja uključivala je objave na Fejsbuku i platformi društvenih medija X, sa fotografijama svetskih poznatih ličnosti koje ponavljaju propagandne poruke Kremlja.

Među njima su bili Opra Vinfri i Kristijano Ronaldo. Ova kampanja se pripisuje informativnoj operaciji pod nazivom "Doppelganger". Od 2017. godine, "Doppelganger" je povezivan sa prethodnim pokušajima korišćenja lažnih veb stranica koje se imitiraju kao prave novinske organizacije u Evropi i Sjedinjenim Državama i otkriva rastući uticaj veštačke inteligencije u dezinformacijama.

Institut za strateški dijalog, istraživačka organizacija sa sedištem u Londonu koja prati onlajn ekstremizam, izvestila je o mreži od 64 bot naloga na mreži X (ranije Tviter) koji koriste sadržaj koji generiše "ChatGPT". Četbot je kritikovao ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog.

Organizacija je istakla rastuću poteškoću u razlikovanju sadržaja generisanog veštačkom inteligencijom i sadržaja koji je napravio čovek. "Cameo" video snimci, sa prednošću što su autentični snimci, postali su popularni na ruskim društvenim mrežama, a kasnije ih je pojačao Cargrad, medijska mreža u vlasništvu biznismena Konstantina Malofejeva, koji je pod sankcijama SAD zbog podrške prethodnim akcijama Rusije na Krimu i u istočnoj Ukrajini.

Ruske novinske organizacije, uključujući državnu agenciju RIA Novosti, dalje su promovisale lažne priče koje povezuju Zelenskog sa zavisnošću od droge. "Internet je više puta primetio čudno ponašanje Volodimira Zelenskog u javnosti, često ga povezujući sa zavisnošću od droge".

BONUS VIDEO

@alo_portal IZA OPOZICIONARA STOJI SAMO MALO DELO I VELIKA SUJETA Ristovski im u lice sa skupa poručio: “Niste nam dorasli” #alo #alonovine #alodnevnenovine #aleksandarvucic #srbija #foryou #fypシ #viral ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading