Zelenski
Foto: Alo/Alo!ilustracija/M.LJ.

 Moskva ističe da je ruska PVO oborila više od 40 bespilotnih letelica iznad Azovskog mora i Krima. Iz Rusije će u Ukrajinu biti vraćeno šestoro dece po dogovoru u kojem je posredovao Katar. Britanski šef diplomatije Dejvid Kameron najavljuje da će London nastaviti finansijski da podržava Kijev.

 

UŽIVO

21.51- Zelenski: Ukrajina povećava vojnu proizvodnju da bi garantovala svoju bezbednost

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas u Vašingtonu da Ukrajina povećava domaću vojnu proizvodnju u saradnji sa partnerima, da bi postigla cilj da garantuje sopstvene odbrambene sposobnosti. Ukrajina ne želi da zavisi samo od partnera i želi da garantuje sopstvenu bezbednost, rekao je Zelenski učesnicima zajedničke konferencije Ukrajine i SAD o odbrani, preneo je Rojters.

20.26- SAD šalju novi paket vojne pomoći Ukrajini

Sjedinjene Američke Države će poslati novi paket vojne pomoći Ukrajini u vrednosti do 175 miliona dolara, saopšteno je danas iz Stejt departmenta.

Paket pomoći, između ostalog, uključuje municiju za raketne sisteme visoke pokretljivosti, artiljerijsku municiju, protivoklopne rakete, municiju za malokalibarsko oružje i opremu za zaštitu kritične nacionalne infrastrukture.

17.13 - Zelenski: Pobedićemo Rusiju i izboriti pošten mir

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski poručio je danas Ukrajincima da će Kijev pobediti Rusiju i izboriti pošten mir "uprkos svemu".

Zelenski je svoju poruku izneo u jutarnjem snimku, u kome se vidi kako šeta Kijevom i na svoj način odaje poštu palim ukrajinskim vojnicima tokom obeležavanja Dana oružanih snaga, preneo je Rojters.

"Bilo je teško, ali smo istrajali", rekao je Zelenski, koji se snimao mobilnim telefonom dok je hodao od svoje kancelarije niz Ulicu Hruševskog ka centralnom kijevskom "zidu sećanja".

"Sada nije lako, ali krećemo se. Koliko god da je teško, stići ćemo. Do naših granica, do naših ljudi. Do našeg mira. Poštenog mira. Pravednog mira. Uprkos svemu", naglasio je on.

 

16.25 Brifing ruskog Ministarstva odbrane:

- Tokom prethodnog dana oboreni su ukrajinski avioni Su-25 i MiG-29, uništeno je 76 dronova;

- Na kupjanskom pravcu odbijeno je pet napada na području Sinkovke, Ivanovke i jezera Liman, protivnik je izgubio gotovo 140 pripadnika, tenk, tri borbena oklopna vozila;

- Na kransolimanskom pravcu odbijen je napad na području Grigorovke, Oružane snage Ukrajine izgubile su gotovo 290 vojnika, dva borbena oklopna vozila;

- Na donjeckom i južnodonjeckom pravcu Oružane snage Ukrajine izgubile su ukupno gotovo 465 pripadnika, tri tenka i 8 borbenih oklopnih vozila;

- Na zaporoškom i hersonskom pravcu izvedeni su napadi na ljudstvo Oružanih snaga Ukrajine, likvidirano je gotovo 135 vojnika.

 

16.00 - "Najverovatnije je poginuo"

Poslanik Narodnog saveta LNR Oleg Popov najverovatnije je poginuo u eksploziji njegovog automobila u Lugansku, rekao je izvor za Sputnjik.

 

15.30 - "MI NISMO SAVEZNIK UKRAJINE" Zvanična izjava Berlina odzvanja u ušima Zelenskog! Najgori scenario se ostvaruje?

zelenski

Foto: Shutterstock/EPA

 

Nemačka nije saveznik Ukrajine, rekao je nemački ministar odbrane Boris Pistorijus u intervjuu za televiziju ZDF 

15.00Štrajk poljskih kamiondžija odlaže vojne isporuke Ukrajini

Dobrotvorne i nevladine organizacije koje dostavljaju vojnu pomoć ukrajinskim oružanim snagama suočavaju se sa odlaganjem u trajanju od nekoliko nedelja isporuka preko potrebnih dronova, elektronike i vozila za ukrajinsku vojsku zbog protesta poljskih kamiondžija na granici s Ukrajinom, rekli su danas Rojtersu upućeni izvori.

Hiljade kamiona koji prevoze komercijalnu robu od 6. novembra su u štrajku na graničnim prelazima Poljske sa Ukrajinom. Sličan štrajk autoprevoznika 1. decembra je započet i u Slovačkoj jer nezadovoljni vozači kamiona traže da se zabrani ulazak u EU ukrajinskim kamiondžijama bez ulazne dozvole jer, kako se navodi, oni podrivaju tarifni sistem i obaraju cene kamionskog prevoza.

Kijev tvrdi da obim saobraćaja tokom ratnog stanja čini da je sistem izdavanja dozvola za kamione nepraktičan, ali kamiondžije u štrajku kažu da se osim dozvoljene humanitarne i vojne pomoći prevozi i roba civilnih organizacija koja se transportuje komercijalnim kamionima bez potrebnih dozvola.

14.11 Najvažnije iz novog brifinga ruskog Ministarstva odbrane Rusije:
Tokom prethodnog dana oboreni su ukrajinski avioni Su-25 i MiG-29, uništeno je 76 dronova;
Na kupjanskom pravcu odbijeno je pet napada na području Sinkovke, Ivanovke i jezera Liman, protivnik je izgubio gotovo 140 pripadnika, tenk, tri borbena oklopna vozila;
Na kransolimanskom pravcu odbijen je napad na području Grigorovke, Oružane snage Ukrajine izgubile su gotovo 290 vojnika, dva borbena oklopna vozila;
Na donjeckom i južnodonjeckom pravcu Oružane snage Ukrajine izgubile su ukupno gotovo 465 pripadnika, tri tenka i 8 borbenih oklopnih vozila;
Na zaporoškom i hersonskom pravcu izvedeni su napadi na ljudstvo Oružanih snaga Ukrajine, likvidirano je gotovo 135 vojnika.

13.00 Putin stigao u Emirate 

12.05 SAD: Rusija odbila ponudu da se oslobode Vilan i Gerškovič

administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena dala je Rusiji novu ponudu, čiji cilj je bio da se iz ruskih zatvora oslobode Amerikanci Pol Vilan i Evan Gerškovič, ali je Moskva to odbila, saopšteno iz Stejt departmenta. Portparol američkog ministarstva spoljnih poslova Metju Miler nije govorio o detaljima ponude, niti zašto ju je Rusija odbila, ali informacija koju je otkrio sugeriše da Vašington i dalje pregovara sa Moskvom kako bi pokušao da dovede Vilana i Gerškoviča kući, prenosi Glas Amerike. "Rusi su odbacili predlog, ali nas to neće sprečiti da nastavimo da radimo sve što možemo da pokušamo da obojicu dovedemo kući", rekao je Miler na konferenciji za novinare. Vilan, ekspert za korporativnu bezbednost iz Mičigena nalazi se u ruskom zatvoru od decembra 2018. godine, kada je uhapšen po optužbama za špijunažu. Osuđen je na 16 godina zatvora, a on i američka vlada odbacuju optužbe. Gerškovič, novinar američkog lista Volstrit džurnal (WSJ), priveden je u martu dok je bio na novinarskom zadatku u ruskom gradu Jekaterinburgu, oko 2.000 kilometara udaljenom od Moskve. Ruske vlasti su ga optužile za špijunažu, a Gerškovič i WSJ negiraju optužbe.

11.15​ Ukrajinski vojnici na frontu smatraju da ih je komanda napustila
„Niko ne zna šta su ciljevi. Mnogi smatraju da nas je komanda jednostavno napustila. Momci misle da je naše prisustvo više imalo politički nego vojni značaj“, piše „Biznis insajder“ pozivajući se na reči jednog od vojnika.
Taj vojnik navodi da oni sami moraju da kupuju generatore i toplu odeću. Dodaje da će sa dolaskom zime situacija biti još gora. O tim problemima se ćuti i male su šanse da će biti pronađeno neko rešenje.

10.00 "Ukrajina neće moći da povrati kontrolu nad Krimom"

"Govoriti o tome da ćemo uspeti da razbijemo Rusiju, iscrpimo rezerve njene vojske na račun života Ukrajinaca, znajući da na kraju nikada neće uspeti da ih pobede i da neće povratiti Krim, mada govorimo da je to, jedan od ciljeva, se moralno dovodi u pitanje kao i finansiranje", rekao je Mesi američkom voditelju Takeru Karlsonu

08.00  Ruski helikopteri Mi-28N izveli su napad na uporište i živu silu protivnika na donjeckom pravcu, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

07.00 Ambasador SAD u Mađarskoj kritikovao Budimpeštu zbog odnosa prema NATO i Rusiji


Američki ambasador u Mađarskoj Dejvid Presman kritikovao je mađarsku vladu zbog ''zanemarivanja'' interesa svojih saveznika unutar NATO-a i jačanja veza sa Rusijom u trenutku kada članice Alijanse pokušavaju da se izoluju.

Govoreći na sastanku sa predstavnicima američkih kompanija koje investiraju u Mađarsku, on je rekao da je Mađarska napredovala kao članica EU i NATO, i da je omogućila mnogim kompanijama da u njoj posluju.

''Ipak, danas sve više vidimo jednog saveznika koji se oslanja na svog NATO saradnika, ali se oseća prijatno da zanemari njihove interese, i to u vreme rata u Evropi. To je očigledno kada se premijer Orban grli sa Putinom, kada njegova vlada preti da će zaustaviti ključnu pomoć svom susedu Ukrajini. Kada se istražuju i spadaju nezavisni mediji i organizacije civilnog društva'', rekao je Presman.

06.30 Pogođen nafrni terminal

Ukrajinske bespilotne letelice pogodile su veliki pomorski naftni terminal u Feodosiji na Krimu, preneo je Ukrinform, pozivajući se na izvore iz bezbednosnih agencija.

Ističe se da je reč o važnom infrastrukturnom objektu koji snabdeva ruske trupe gorivom.

06.15 PVO uništila više od 40 ukrajinskih dronova

Rusko Ministarstvo odbrane navodi da je PVO uništila i presrela više od 40 ukrajinskih dronova iznad Azovskog mora i Krima.

Iz Rusije će u Ukrajinu biti vraćeno šestoro dece po dogovoru u kojem je posredovao Katar. Izvor uključen u organizovanje povratka rekao je za Rojters da su deca boravila kod rođaka u Rusiji ili na teritoriji koja je pod kontrolom Moskve.

06.00 Rusi granatirali Donjecku oblast

Generalno tužilaštvo Ukrajine saopštilo je da jedna osoba poginula, a pet povređeno u ruskom granatiranju Časov Jara u Donjeckoj oblasti.

05.30 Kameron najavio pomoć Ukrajini

Britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron rekao je u Domu lordova da neće biti smanjenja sredstava za vojnu podršku Ujedinjenog Kraljevstva Ukrajini sledeće godine i da ona samo može biti veća.

05.00 Zelenski u poslednjem trenutku odustao od razgovora sa Amerikom

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski otkazao je juče planirani govor pred američkim senatorima u poslednjem trenutku.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading