BELA KUĆA PRIZNALA "SAD će ostati bez novca za Ukrajinu!"
Foto: Tanjug/Tanjug//Susan Walsh

Prekid isporuka američkog oružja u Ukrajinu, koji se može dogoditi do kraja godine, ako Kongres ne odobri dodatno finansiranje, povećaće verovatnoću pobede Rusije, izjavila je Jang u pismu predsedniku Predstavničkog doma Majku Džonsonu, prenosi Frans Pres.

Ona je u pismu liderima Kongresa navela da je zabrinutost za nastavak američke podrške Ukrajini porasla je nakon višemesečnih sukoba u Kongresu oko vladine potrošnje, uključujući vojnu pomoć Ukrajini.

"Ne postoji magični ćup za finansiranje. Nestalo nam je novca, i skoro nam je ponestalo vremena", upozorila je Jang.

Jang je podsetila da je sve, osim oko tri odsto vojnog finansiranja, potrošeno do sredine novembra.

Od 111 milijardi dolara koje je Kongres do sada odobrio za podršku Ukrajini, Ministarstvo odbrane je iskoristilo 97 odsto svog budžeta od 62,3 milijarde dolara za Ukrajinu, prema Beloj kući.

Prema informacijama portala „Volstrit džurnal“, pismo predstavlja jednu od najsnažnijih poruka Bele kuće Kongresu kada je reč o pomoći Kijevu.
Kako je Bela kuća ranije saopštavala, sredstva koja je Kongres SAD dogovorio za Ukrajinu su na izmaku, zbog čega se obim paketa pomoći postupno smanjuje.

Američki predsednik Džozef Bajden je tražio od Kongresa da odobri paket pomoći u iznosu od gotovo 106 milijardi dolara, koji uključuje 61 milijardu za Ukrajinu, zatim za Izrael i druge potrebe, ali se suočio sa protivljenjem, jer republikanci uslovljavaju podršku donošenjem zakona kojim bi se zaustavio priliv migranata preko američko-meksičke granice.

Kongres je već izdvojio 111 milijardi dolara za pomoć Ukrajini, uključujući 67 milijardi dolara za finansiranje vojnih nabavki, 27 milijardi za ekonomsku i civilnu pomoć i 10 milijardi za humanitarnu pomoć.

Bajdenova administracija je saopštila da je poslednjih sedmica usporila tempo slanja pojedine vojne pomoći Ukrajini u pokušaju da produži isporuke dok Kongres ne odobri dodatna sredstva.

BONUS VIDEO

 

 


 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading