Rat u Ukrajini
Foto: AP/Alex Babenko (STR)

BBC ga nije imenovao da bi zaštitio njegov identitet. Njegov izveštaj, poslat preko aplikacije za razmenu poruka, govori o vojnicima koji prelaze reku koristeći čamce, neiskusnim vojnicima koji dolaze kao pojačanje i osećaju se napuštenim od ukrajinskih vojnih komandanata.

Ukrajinska vojska je odbila da komentariše ove navode, navodeći bezbednosne razloge.

- Ceo prelaz preko reke je pod stalnom vatrom. Video sam čamce sa mojim drugovima kako jednostavno nestaju u vodi nakon što su pogođeni, zauvek izgubljeni u reci Dnjepar - rekao je ukrajinski vojnik.

Rat u Ukrajini

Alex Babenko (STR)

 

 

- Moramo da nosimo sve sa sobom, generatore, gorivo i hranu. Kada pravite most, treba vam svega po malo, ali snabdevanje nije bilo planirano za ovo područje. Mislili smo da će neprijatelj pobeći i onda ćemo moći bezbedno da prevezemo sve što nam je potrebno, ali nije ispalo tako. Kada smo stigli do istočne obale, neprijatelj je čekao. Rusi koje smo uspeli da uhvatimo rekli su da su njihove snage obaveštene o našem iskrcavanju, tako da su, kada smo stigli tamo, tačno znali gde da nas pronađu. Sve su bacali na nas, artiljeriju, minobacače i bacače plamena. Mislio sam da nikada neću izaći - naglasio je on.

Međutim, nekoliko stotina marinaca je uspelo da pređe most, delimično potpomognuto ukrajinskom artiljerijskom vatrom sa viših, zapadnih obala Dnjepra. Reka razdvaja delove Hersonske oblasti na jugu zemlje pod ruskom okupacijom i delove pod kontrolom Ukrajine.

Generalštab Ukrajine je juče u svom izveštaju izvestio da ukrajinske snage održavaju svoje pozicije na istočnoj obali Dnjepra i nanose štetu neprijatelju. Međutim, svedočenje ovog vojnika otkriva podele između ukrajinske vlade i njenih generala.

Rat u Ukrajini

Alex Babenko (STR)

 

 

Ukrajinski glavnokomandujući Valerij Zalužni rekao je u novembru za magazin The Economist da su "baš kao u Prvom svetskom ratu, dostigli nivo tehnologije koji ih stavlja u zastoj". Kancelarija predsednika Zelenskog brzo je ukorila generala zbog njegovih komentara, negirajući da je na bojnom polju došlo do zastoja.

- Svakog dana smo sedeli u šumi i trpeli napade koji su dolazili. Bili smo zarobljeni – putevi i staze su puni mina. Rusi ne mogu sve da kontrolišu i mi to koristimo. Ali njihovi dronovi neprestano zuje u vazduhu, spremni da napadnu čim vide kretanje. Snabdevanje je bilo najslabija karika. Rusi su pratili naše linije snabdevanja, pa je postalo teže – vladala je prava nestašica vode za piće, uprkos našim isporukama brodovima i dronom. I sami smo dosta platili – sami smo kupili generatore, prenosive punjače i toplu odeću. Sada dolazi hladnoća, biće samo još gore – zataškava se pravo stanje, tako da niko ništa neće menjati. Mnogi veruju da je komanda jednostavno otišla. Momci veruju da je naše prisustvo imalo više politički nego vojni značaj. Ali mi smo samo radili svoj posao i nismo ulazili u strategiju - objasnio je ukrajinski vojnik.

Nema sumnje da je prelazak reke Dnjepar primorao Ruse da prerasporede deo svojih snaga sa drugih delova fronta, kao što su njihovi dobro branjeni položaji u oblasti Zaporožja, gde se Kijev nadao da će brže napraviti prodor. BBC Rusija je nedavno razgovarao sa nekim ruskim vojnicima koji brane obalu reke u tom području.

Oni su rekli da je potez ruskih trupa bio "samoubistvo", rekavši da su izgubili mnogo ljudi u borbama i da nisu bili u stanju da isteraju Ukrajince iz njihovog uporišta. Ukrajinska vojska kaže da želi da gađa ruske linije snabdevanja i da ih natera dovoljno daleko od reke da zaštiti civile od granatiranja.

- Naši gubici su najčešće bili posledica grešaka, neko se nije dovoljno brzo popeo na rov; drugi se loše krio. Ali zahvaljujući našim lekarima, ako uspemo da dovedemo povređenog vojnika do medicinara – biće spasen. Oni su titani, bogovi. Ali ne možemo da povratimo ostatke mrtvih. Jednostavno je previše opasno - rekao je ukrajinski vojnik.

Dok Rusija puni svoje redove regrutima i pomilovanim zatvorenicima, Ukrajina se bori da pronađe radnu snagu koja joj je potrebna. Nedavna istraga Bi-Bi-Sija otkrila je da je skoro 20.000 muškaraca napustilo Ukrajinu od početka potpune ruske invazije kako bi izbegli regrutaciju.

- Ovde je trebalo da bude stacionirano nekoliko brigada, a ne pojedinačne čete – jednostavno nemamo dovoljno ljudi. Među nama je mnogo mladih. Trebaju nam ljudi, ali obučeni ljudi, a ne ovi „zeleni“ koje sada imamo, momci koji su trenirali samo tri nedelje i uspeli da pucaju samo nekoliko puta - požalio se ukrajinski vojnik.

Selo Krinke je pretvoreno u ruševine. Prizori opipljivog olakšanja kada su pre godinu dana oslobođeni grad Herson i delovi Harkovske oblasti još se nisu ponovili. Umesto toga, ukrajinske pobede su se svele na zauzimanje malih delova razorene i napuštene zemlje. Zato je argumente predsednika Zelenskog za dugoročnu podršku Zapada teže politički prodati.

Međutim, bez obzira na to, borba anonimnog vojnika će se uskoro nastaviti.

- Pobegao sam sa potresom mozga od mine, ali jedan moj kolega nije uspeo, ostao mu je samo šlem. Osećam se kao da sam izbegao pakao, ali momci koji su nas zamenili prošli put su pali u još veći pakao od nas. Ali dolazi sledeća rotacija. Uskoro ću ponovo preći reku - zaključio je.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading