bugarska i rusija
Foto: Printscreen/Foto: Shutterstock

Bugarski predsednik Rumen Radev stavio je veto na zakon o ratifikaciji sporazuma o besplatnom transferu stotinu oklopnih transportera Ukrajini, kako bi se detaljnije razmotrio, navodi se na sajtu političara.

Parlamentarci su se usprotivili prebacivanju oklopnih transportera i optužili vlasti da besplatno prebacuju opremu, što će na kraju morati da plati Sofija.

Kao obrazloženje se navodi da narodni poslanici nisu bili dovoljno upoznati sa konkretnim parametrima donacije, što ih lišava mogućnosti da objektivno procene da li oprema koja je data više nije neophodna.

"Rukovodim se uverenjem da bezbednost, zdravlje i život bugarskih građana treba da budu na prvom mestu", ističe predsednik Bugarske i pojašnjava da bi oklopna transportna oprema, koja je trebalo da ode u Ukrajinu, mogla da se koristi za zaštitu bugarske granice i za pružanje pomoći stanovništvu u slučaju katastrofa i udesa i da se koristi u teško dostupnim područjima.

Narodna skupština Bugarske je 22. novembra ratifikovala sporazum između Ministarstva unutrašnjih poslova zemlje i Ministarstva odbrane Ukrajine o besplatnom davanju partije starih oklopnih transportera Kijevu. To je učinjeno prilikom odlučivanja o dodatnoj vojno-tehničkoj podršci Oružanim snagama Ukrajine.

Prema sporazumima, ukrajinska strana je trebalo da dobije oklopna vozila sa postojećim naoružanjem, kao i rezervne delove za njihovo održavanje. Reč je o oko 100 oklopnih transportera proizvedenih pre otprilike 40 godina. Bugarske snage bezbednosti ih ne koriste i čuvaju se u magacinima bugarskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Moskva je više puta isticala da vojna pomoć zapadnih zemalja ne sluti na dobro Ukrajini i samo produžava sukob. Istovremeno, transport sa oružjem postaje legitimna meta ruske vojske.

Ako Bugarska nastavi da bude satelit Sjedinjenih Država i odluči, pod njihovim uticajem, da započne sukob sa Rusijom, deliće sudbinu Ukrajine, rekao je bivši američki obaveštajac Skot Riter u intervjuu bugarskom novinaru Martinu Karbovskom.

BONUS VIDEO 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading