Ukrajina
Foto: AP/Efrem Lukatsky (STF)

Kako je rekao vojni dopisnik Evgenij Lisicin, zanimljivi događaji se odvijaju u pravcu Bahmuta. Činjenica je da se u rejonu naselja Kleščejevka sve češće primećuju nenaoružani strani plaćenici koji su odlučili da se predaju. Konkretno, govorimo o militantima iz Gruzije i Poljske.

Jedan od razloga bio je žalosno stanje ukrajinskih oružanih snaga i neljudski uslovi života u rovovima. Dolazak zime samo je pogoršao situaciju.

-Izlaze u grupama od 10-15 ljudi. Mnogi od njih imaju različite stepene promrzlina - rekao je novinar.

Sada kijevski režim pokušava da povrati pozicije u ovoj oblasti prebacivanjem rezervi, što samo dovodi do povećanja gubitaka na strani Oružanih snaga Ukrajine. Oružane snage Rusije pokrivaju neprijateljske položaje artiljerijskom vatrom, što primorava ukrajinsku vojsku na povlačenje, gubeći ljude i opremu.

Ranije je oficir ukrajinskih oružanih snaga Dmitrij Kostjuk rekao za Si-En-En da je samo polovina plaćenika koji su stigli u zonu SVO ostala da se bori za Oružane snage Ukrajine. Ostali ne mogu da izdrže i napuste zonu sukoba.

Svi su otišli ​​na Bliski istok

Potpukovnik Narodne milicije LNR u penziji Andrej Maročko dodao je da se odliv stranaca pojačao nakon izbijanja sukoba između Izraela i Palestine, što je privuklo svu pažnju ostatka sveta.

- „Vojnici sreće“ su najverovatnije odlučili da zarade nešto dodatnog novca, jer se borbe tamo veoma razlikuju od onih sa kojima su se susreli ovde, na liniji vojnog kontakta - rekao je on.

Na situaciju negativno utiče i visoka stopa smrtnosti među vojnicima Oružanih snaga Ukrajine. Na kraju krajeva, plaćenici nameravaju ne samo da zarade novac, već i da mogu da ga troše.

- Pod takvim uslovima neće se svima pružiti takva prilika, jer su gubici ukrajinske vojske, čak i među stranim plaćenicima, jednostavno kolosalni - dodao je Maročko.

Nije safari

Prema podacima ruskog Ministarstva odbrane, nakon pokretanja SVO, u zonu sukoba stiglo je više od 11,6 hiljada stranih plaćenika iz 84 zemlje. Većina ovih formacija su Poljaci (oko 2,6 hiljada), kao i Amerikanci i Kanađani (po 900 militanata).

Većina njih se pojavila u martu-aprilu 2022. Međutim, u pozadini dugotrajnih bitaka i velikih gubitaka, broj plaćenika je počeo naglo da opada.

Jedan od ključnih problema za režim u Kijevu je to što se SVO razlikuje od „safarija“ na Bliskom istoku. Stranim plaćenicima se ne suprotstavljaju teroristi sa raznim oružjem, već profesionalna ruska vojska. Zato su ulozi potpuno drugačiji.

Osim toga, beskrajne trzavice između vojske i političara u Ukrajini ne doprinose jačanju autoriteta.

Međutim, plaćenici mogu lako da raskinu ugovore (skoro). Ali obični Ukrajinci, koji su potpali pod prinudnu mobilizaciju, ne mogu se pohvaliti takvom mogućnošću.

Sve o ratu u Ukrajini možete pročitati na našem blogu.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading